Ředitel Jihočeského divadla (JD) Jiří Šesták zvažuje, jak lidi na Ukrajině podpořit. „Před 14 dny jsme jako Asociace divadel poslali protestní nótu ohledně zatčení studentů kyjevské divadelní akademie, ta se četla i na Majdanu. U nás v divadle jsme napsali petici, odešla minulý týden. Dnes (ve čtvrtek - pozn. red.) jsme v Senátu jako klub starostů poslali výzvu politické reprezentaci naší republiky, aby se připojila k tlaku na to, aby přestaly násilnosti. Nebráním se nějaké sbírce, která by prošla divadly. Jsou to dramatické události, uvidíme, s čím budeme moci přispět,“ řekl Jiří Šesták. Benefiční představení ale podle něho JD odehrát nemůže, neumožňuje mu to zákon.

Písničkář Jiří Smrž z Písku je za své album Kořeny (2013) nominován na cenu Anděl v kategorii folk a country.V novinách a na zpravodajských serverech se o ukrajinské dění zajímá písecký písničkář Jiří Smrž. Ten má na své poslední desce Kořeny písničku Pro Eržiku, věnovanou dvěma ukrajinským dělníkům, Ivanu Hustejovi a Vasilu Turokovi, s nimiž pracoval. Píseň zní v ukrajinském vysílání Rádia Svoboda, kde měl Jiří Smrž před časem i vstup k událostem na Ukrajině.

„Prezident Janukovyč musí vědět, že je to prohraný boj, že se asi nedá vyhrát. V bývalém SSSR jsou zvyklí všechno vystřílet, ale není rok 1956, což jim nedochází. Vezou se na setrvačnosti systému, který je ale už pryč, ať se tváří sebevíc jistě. Všechno se proměnilo, i Ukrajina. A ukazuje se, že Ukrajina je v Evropě, ať už se něco podepsalo, nebo ne. Patří do Evropy a pro prezidenta je to prohraný boj,“ řekl ve čtvrtek Deníku Jiří Smrž, nominovaný za album Kořeny na žánrovou cenu Anděl.

O Ukrajině se před několika dny mluvilo také v českobudějovickém klubu Horká vana, při besedě s fotografem Eugenem Kuklou. Ten na Ukrajině fotil v prosinci a lednu. Na besedu přijela i Ivanna Illyenko, sólistka baletu Národního divadla Praha. „Netýká se to jenom Ukrajiny, týká se to i vás, protože je to blízko, a situace se může zvrtnout. Rusko si staví impérium a Ukrajina je v cestě. Nemyslím si, že apetit Ruska skončí u nás. Bylo by dobré, kdyby si to v Česku uvědomilo co nejvíc lidí,“ řekla při besedě baletka.

VÁCLAV KOBLENC,
RADKA DOLEŽALOVÁ