Logo Deník na návštěvě.Logo Deník na návštěvě.Zdroj: DeníkVyjít si na procházku do centra Týna nad Vltavou a ještě se potěšit výstavou, i když jsou galerie zavřené. To nabízí expozice nazvaná Okna plná umění ve vltavotýnském komunitním centru, přesněji řečeno za jeho okny a prosklenými dveřmi, aby ji bylo možné pozorovat z ulice. Zájemci mají šanci až do 9. května vidět práce Miroslava Petříka.

Podle Jany Kučerové z Komunitního centra Vltavotýnska se jedná o grafiky, kresby nebo akvarely. „Výstava není rozsáhlá. Proto je nazvaná Malá ukázka z tvorby. Její kouzlo je v tom, že když zavřeli interiéry, nabízíme záminku, opustit domovy a podívat se ke komunitnímu centru,“ vybízí k procházce mezi historickými týnskými domy Jana Kučerová. Za třemi okny a jedněmi dveřmi pak čeká 16 výtvarných prací Miroslava Petříka, který je znám třeba i svými ex libris. Pravidelně je také jedním z účastníků Sympozia drobné grafiky, akce, která je v posledních letech pravidelným zajímavým setkáním s mezinárodní účastí. Vloni a letos ale bohužel pod velkým vlivem koronaviru.

MŠ Hlinecká v Týně nad Vltavou
Školky v Týně přečkaly zavření a zase fungují dál

Podle Petry Herotové z Městské galerie Týn nad Vltavou, například letos ještě není jasné, kdo se vůbec zúčastní. „Nemohu říkat ani termíny, protože se neví, co bude,“ upozorňuje Petra Herotová. Přesto napevno se setkáním výtvarníků v červnu galerie počítá. Téma má znít: Humor, satira a karikatura ve výtvarném umění. A chystá se i následná letní výstava, jejímž základem jsou práce vytvořené právě při sympoziu.