Studentka gymnázia, 16letá Lenka, válčí s matematikou a ředitelem, a když se na sportovním soustředění v Krkonoších zamiluje do Vítka, má zaděláno hned na dvojitý malér – sice netuší, že Vítek je matikářův syn, ale ví, že zlomil srdce i její nejlepší kamarádky Jolany.

Toť zápletka knihy, která – řečeno s Tolkienem – vládne všem. Má název Všechno bude fajn, napsala ji Lenka Lanczová a v Jihočeské vědecké knihovně (JVK) je mezi tituly regionálních autorů zdaleka nejpůčovanější – za poslední dva roky prošla rukama 
180 čtenářů. V žebříčku TOP 10 je rodačka z Dačic se svými knihami pro ženy a dívky takřka sama, s detektivkou Paní spravedlnost se tam vklínila pouze Milena Brůhová.

Samotného ředitele JVK Ivo Kareše úspěch Lanczové překvapil. „Je to dáno strukturou čtenářů a věkovou kategorií, která tuto literaturu čte, což jsou dívky kolem 14 až 16 let. Ženy mezi našimi čtenáři lehce převažují," řekl Kareš. Průměrný věk čtenářek, které si půjčily knihu Všechno bude fajn, je 25 let. Sama Lanczová si myslí, že úspěšnost konkrétních titulů v JVK je zčásti nahodilá.

Z mužů vede Niedl

„Když se podíváte do jiných knihoven, tak povedou jiné. Všechno bude fajn nebude nijak výjimečná, ale vyšla v novém vydání s pěknou obálkou, i to hraje roli, a je z těch nejnovějších. Prodejnost souvisí s půjčováním, když se něčeho hodně prodává, lidé to více shánějí," míní 48letá Lenka Lanczová, která pracuje ve slavonické knihovně.

Z mužů vévodí přehledu nejpůjčovanějších jihočeských autorů za poslední dva roky František Niedl s thrillerem Štvanice. Jen o pár půjčení horší je jeho kolega Jan Bauer, z jehož díla čtenáři JVK nejvíce baží po knize České Budějovice. Sám autor vidí jako hlavní příčinu  patriotismus.

„Budějovičáci se zajímají 
o své město, jeho historii, tajemství a záhady. Původně jsem dostal zakázku, abych si vybral, o jakých městech chci psát, a protože v Budějovicích jsem v 60. letech žil, byla to logická volba," vysvětlil Bauer.
V krajském městě strávil sedm roků svého mládí včetně jara 1968. V knize zmiňuje 
i kamaráda, grafika Václava Johanuse. „Zjistil jsem, že hospoda U modré hvězdy, kam jsme chodili na pivo, bývala střediskem zednářské lóže," doplnil Jan Bauer.

Přehled výpůjček jihočeských autorů.
Zájem o jihočeské knihy snese podle ředitele JVK srovnání 
s poptávkou po ostatní četbě. Jihočeši jsou prostě patrioti 
a 'své' autory čtou. „Jejich kraj je jim blízký a u některých spisovatelů je vidět, že se půjčují hodně. Ze starších také Klostermann: přestože je takřka  sto let po smrti, pořád se čte," upozornil Kareš.

Mezi tématy si drží jedno 
z předních míst historie. Svědčí o tom úspěch knihy Ve stínu pětilisté růže od Jana Bauera. Ta ovšem trochu klame tělem, jde o součást autorovy rudolfinské trilogie. „Pravda  je, že tam mám Petra Voka a Viléma z Rožmberka, hlavně epizodu, kdy u něj 
v Třeboni pobývali alchymisté John Dee a Edward Kelley. Je to ale thriller, Shakespeare se tam objevuje jako agent anglické královny Alžběty, figuruje tam i známý rybníkář Krčín," popsal Jan Bauer.

Jeho i ostatní  spisovatele samozřejmě víc zajímá prodej, těší je ale i zájem v knihovnách. Pro Lenku Lanczovou je vědomí úspěchu příjemné. „Jelikož jsem knížek vydala tolik a holky chtějí další a další, přepokládám, že ode mě očekávají víc a víc, takže je to zavazující," podotkla.

Podobně věc vnímá David Jan Žák, jenž loni zaujal románem Návrat krále Šumavy, jehož se už prodalo 9000 výtisků 
a chystá se další dotisk. Jeho knihy se hodně půjčují v Prachaticích. „Je to dáno regionem, i thriller Ticho má šumavské téma a je o něj zájem 
i přesto, že neměl žádnou propagaci a po kauze s Vietnamkou mi kritici hrozili, že o Tichu bude ticho," řekl Žák.

Zrovna jeho poslední román ovšem v žebříčku nefiguruje. Příčina je prostá: kniha vyšla až v říjnu. Jinak se však JVK snaží pokrýt veškerou jihočeskou produkci.

„Na to, co vyšlo v jižních Čechách, máme právo povinného výtisku, a pokud vydává jihočeský autor jinde, snažíme se vše kupovat. Máme regionální oddělení, kde se zdejším autorům kolegyně věnují," dodal Ivo Kareš.