Jediné muzeum na světě, výhradně zaměřené na vltavíny, vzniká 
v Českém Krumlově. Dnes zahájí v Panské ulici zkušební provoz. Představí nejreprezentativnější vzorky vybrané z více než 30 000 kusů a bude lidem vyprávět příběh vltavínů, kamenů s tajemstvím. Kamenů, z nichž se 99 procent nachází v jižních Čechách.

Expozice ve dvou podlažích a čtyřech místnostech renesančního domu bude interaktivní. Chce zaujmout geologické nadšence i laiky. Kromě sbírky drahých kamenů z jižních Čech, Moravy i Chebska najdou návštěvníci také mikroskopy a různá audiovizuální zpestření.

V Českém Krumlově otevírá 20. června Muzeum vltavínů. Na snímku manažer muzea Vít Kršul.

„Chceme ukázat všechny vlastnosti, pro které jsou vltavíny tak krásné. Lidé se seznámí se základními tvary, typy povrchů i škálou barev. Zjistí například, že není zelená jako zelená," řekl Vít Kršul z občanského sdružení, které vzniklo před sedmi lety s cílem vybudovat toto muzeum.

Návštěvníci poznají příběh vltavínů od jejich dramatického vzniku až po dnešní laboratorní experimenty i zajímavosti týkající se meteoritů, nebezpečných asteroidů či velkého vymírání živočichů 
v historii Země. Vltavíny, jichž je v muzeu zhruba tři sta, budou jak ve vitrínách, tak v třímetrových skleněných tubusech.

„Snažili jsme se jich tam dát co nejméně. Nezáleželo nám na tom, kolik jich bude, ale aby byl každý něčím zajímavý. Chceme ukázat pestrost, expozice je sladěná jako celek," přiblížil Vít Kršul.

V Českém Krumlově otevírá 20. června Muzeum vltavínů.Vltavíny jsou čiré přírodní sklo, mají pestrou škálu zelených až hnědavých odstínů a nezaměnitelnou povrchovou strukturu. Vznikly po dopadu meteoritu na Zemi před zhruba 14,5 milionu let na území dnešního Bavorska. Ten svou ohromnou energií přetavil písek, který na místě dopadu byl, a ohromným tlakem ho vymrštil 250 až 400 kilometrů směrem na severozápad, zejména do jižních Čech. Zde se dosud vltavíny nacházejí 
v různých vrstvách, zejména v třetihorních šterkopíscích.

Nejznámější lokality leží 
v pásu na západním okraji Českobudějovické pánve mezi Pískem a Novými Hrady. „Český Krumlov je poblíž těchto nalezišť a jeho další výhodou je turistický ruch po celý rok. Chceme mít otevřeno i v zimě," nastínil Kršul.

Vltavínům se často připisují i léčebné účinky. Žádná vědecká studie sice neexistuje, ale mnohá svědectví mluví jasně. „Víme, že spousta lidí cítí z vltavínů energii," podotkl manažer muzea.

V Českém Krumlově otevírá 20. června Muzeum vltavínů.V plánu jsou i přednášky, komentované prohlídky, programy pro zájemce o geologii i pro školy. Najdou tu třeba animaci kráteru po dopadu meteoritu. „Rádi bychom tento světově výjimečný fenomén představili zajímavou formou a zároveň na vysoké odborné úrovni," dodal Kršul.

Vltavíny jsou zapůjčené ze soukromých sbírek a vybrané tak, aby ukázaly pestrost neživé přírody, která je na jihu Čech v tomto ohledu velmi štědrá. Během prohlídky lidé zjistí, čím vším jsou vltavíny zajímavé a proč je tento typicky český přírodní klenot světovou raritou. V úvodu lidé uvidí desetiminutový film 
s titulky. Kinosál má 22 míst. Design muzea navrhl architekt Petr Tošovský.

Největší sbírky vltavínů jsou podle ČTK dosud v muzeích 
v Týně nad Vltavou a  Třebíči. Vidět je mohou i návštěvníci Moravského zemského muzea a Národního muzea v Praze. Většina vltavínů, od mikroskopických po patnácticentimetrové, je ve sbírkách soukromých.

Muzeum je další novinkou v letošní nabídce Českého Krumlova, kde se nedávno po sto letech znovu otevřela synagoga, jež nabízí fotoexpozici. Některé vzorky vltavínů si mohou zájemci prohlédnout  na www.vltaviny.cz. Otveřeno je denně od 9 do 17 hodin, vstupné je 99 korun.