„Ty velické zvony pěkně vyzváňajů,“ zahájí ústřední dvojice kapely, zpěvák a kytarista František Černý a houslista a zpěvák Karel Holas, koncert známou skladbou. Na nádvoří se ihned rozezní i zpěv návštěvníků.

Kapela letos musela vzhledem ke koronavirové krizi přesunout velké turné s Voxelem a Kandráčovci na rok 2021. „Říkali jsme si, co jiného zajímavého našim fanouškům nabídnout,“ vypráví Karel Holas. O akustickém turné přemýšleli Čechomoři dlouho a nyní byla příležitost ho uskutečnit. A tak se kapela vydala po zajímavých místech s menší kapacitou. „Borovany nesměly chybět. Už jsme tam totiž jednou hráli a velmi se nám tam líbilo,“ vzpomíná Karel Holas.

Volno využili muzikanti mimo jiné k přípravě nové desky, která by měla přijít na podzim. Ukázku z ní si však Čechomor nechal na příště. „Nemáme ještě finální verze,“ vysvětlil František Černý, proč tomu tak je. O nucené pauze si mohli fanoušci na facebooku napsat, jaké písničky chtějí na koncertech slyšet. A dočkali se. „Zakomponovali jsme jich hodně. Překvapilo nás, na kolik si lidi vzpomněli,“ nechal se slyšet pár dní před zastávkou v Borovanech František Černý. Došlo například i na Hej, bystrou vodu nebo úplně na závěr na píseň Vyšla hvězda jasná.

Nové multifunkční hřiště v areálu SK Pedagog.
Sportovní klub Pedagog slavnostně otevřel zbrusu nové multifunkční hřiště

Ke známé dvojce přibyl v průběhu koncertu někdejší člen kapely, akordeonista Radek Pobořil. „Nemohl s námi delší dobu hrát kvůli nemoci. Nyní je zdravý, tak jsme se rozhodli toho využít a vrátit se k původnímu zvuku Čechomoru,“ vysvětluje Karel Holas. Ženský hlas tam původně nebyl. I proto s nimi na pódiu nestanula tentokrát Martina Pártlová.

Diváci se během koncertu seznámili i s „mladou krví“, a to s bubeníkem Matějem Lienertem a i s Františkem Černým mladším, který si jednou zahrál po boku otce.

Koncert vyvrcholil písněmi Voják, Gorale a Včelín, kdy málokdo vydržel nehoupat se do rytmu a nezpívat a muzikanti sršeli energií. Návštěvníci si vytleskali dvakrát přídavek. „Ještě jsme vás chtěli vidět,“ volal František Černý do mikrofonu, když se s Karlem Holasem vrátili za bujarého nadšení diváků na pódium v Borovanech potřetí.

Nucené volno bylo plodné

Pauzu vyplnil Čechomor odpočinkem. Muzikanti se dali i na blogování, když fanoušky nemohli vidět osobně. „Udělali jsme takový malý pořad u nás na YouTube s názvem Putování za čechomorskou písní, kde rozebíráme, jak vznikly některé písničky,“ přibližuje František Černý. Začali též pracovat na nové desce. „Vracíme se k čistě čechomorskému zvuku,“ prozrazuje hudebník. Vznikl akustický videoklip Kdyby mě tak bylo. Muzikanti mají pod bradami roušky, které museli mít během pauz na sobě. Klip vznikl jako vzpomínka na první stream a jako oslava vzniklého CD, akustické verze desky Nadechnutí.