Na své jihočeské chalupě tráví teď několik dní houslový virtuos Pavel Šporcl. Ke klasickému chalupaření má však jeho pobyt v Nesměni na Českobudějovicku daleko. Stará se zde sice o dvě dcery, denně ale cvičí na housle a skládá. Připravuje se zde na dva jihočeské koncerty, z nichž první, benefiční, má 25. července odpoledne v Besednici a druhý v pátek 31. července na Mezinárodním hudebním festivalu (MHF) v Českém Krumlově. „Je hezké hrát doma a vracet se do míst, kde jsem vyrůstal,“ říká 42letý rodák z Českých Budějovic.

Na MHF jste hrál již několikrát, ale poprvé se tam potkáte s Jihočeskou komorní filharmonií. Těšíte se na koncert o něco víc než na předchozí vystoupení v Českém Krumlově?
Hrál jsem na MHF minimálně dvakrát se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a jednou s cikánskou kapelou. S Jihočeskou komorní jsem nehrál delší dobu. Hodně se to tam vyměnilo, nejenom vedení, ale samozřejmě i hráči, takže spoustu z nich nebudu určitě osobně znát, nicméně stále platí, že je to moje spřízněná duše, pocházíme ze stejného města, takže o to víc se na vystoupení těším.

Program, v němž mimo jiné zazní Čajkovského Koncert pro housle a orchestr D dur, jste si mohl vybrat sám?
Myslím, že mě o Čajkovského požádali. Je to můj oblíbený kus, hrál jsem ho na závěrečném koncertě Pražského jara před dvěma lety, všeobecně se ví, že ho hraju rád, také jsem ho natočil. Byla to pro mě dobrá volba.

S Jihočeskou komorní filharmonií si zahrajete i v její nadcházející sezoně. Patří vám její závěrečný koncert, 16. června 2016, v Metropolu. To bude pro vás asi také zajímavé, hrát přímo doma, se zdejším orchestrem.
Budu hrát nepříliš často hraný Wieniawskiho Koncert č.1, který jsem filharmonii nabídl, a jsem rád, že to akceptovali, protože to je velice těžký koncert. A samozřejmě, vždycky je hezké hrát doma a vracet se do míst, kde jsem vyrůstal. I na tenhle koncert se moc těším.

Přijde i vaše maminka?
No maminka přijde, a přijede i do Krumlova. Pokud může, tak na mé koncerty jezdí.

Houslový virtuos Pavel Šporcl.

Skoro doma budete hrát i v sobotu 25. července: na benefičním koncertu pro Nadační fond obce Nesměň, od 16 hodin. Zahrajete v chrámu sv. Prokopa v blízké Besednici. V Nesměni máte chalupu, jak se myšlenka těchto benefic zrodila?
Bohužel u nás na vesnici není žádný takový prostor, kde by se mohl udělat komorní, hezký koncert, tak proto je v Besednici, která je od Nesměni asi tři kilometry daleko. Začalo to možná před deseti lety, kdy jsme se domluvili s Nadačním fondem obce, že se uspořádá koncert a pomůžeme jim s obstaráváním a rekonstrukcí různých věcí. I díky těmto koncertům se už udělalo dětské hřiště, každý den v poledne zní v malé kapličce zvony, ty jsou tam také i díky našim koncertům. Nebyly to vždycky jenom moje koncerty, také se na nich hodně podílel můj bratr. Střídali jsme se, buď jsme hráli spolu, já sám, on s kvartetem, do toho ještě recitovával můj tatínek, jednou jsem taky hrál s Lubošem Brabcem. Má to svoje kouzlo, uměleckou úroveň, a když jsem byl letos zase požádán, rád jsem se s pořadateli domluvil a těším se na všechny v Besednici.

Jaké jsou reakce na tyto koncerty? Jsou srdečnější než jinde?
Jenom ty nejlepší. Lístek stojí kolem dvou stovek, je to hezký koncert v krásném prostředí besednického kostela. Atmosféra je vždycky hezká, lidé jsou za takové malé koncertíky rádi, a když je to benefice, tak jsou občas schopni dát i o padesát korun víc než by dali normálně, kdyby šli na filharmonii.

Budete mít vůbec čas si během léta na chalupě v Nesměni trochu odpočinout?
Na chalupě jsem teď s dětmi, abychom dali taky na chvilku volno mamince. Jsme tady na šest dní, na celorodinnou dovolenou pak mám 14 dnů v sprnu. Letos pojedeme do východních Čech a budeme objevovat krásy Adršpašských skal, Babiččina údolí, pojedeme na safari do Dvora Králové, navštívíme moji tetu v Trutnově, uděláme si takový český výlet. Tím skončí moje dovolená a budu zase hrát.

Aspoň něco.
A to já si zase umím naordinovat 14 dnů volna, je to potřeba. Dávám si to do kalendáře brzo a přes to nejede vlak.

Tak přeji pěkný odpočinek na chalupě…
…jé, to ne, já jdu cvičit! Holky jsou na koupališti a já si teď pro benefiční koncert vymýšlím variace na Kde domov můj. Na to se těším, skládání mě baví.

Ve zkratce

25. červenec
• Besednice
• Chrám sv. Prokopa
• Začátek v 16 hodin
• Program:
Bach / Partita č.3 E dur
Paganini / Capriccia, výběr
Misletin / Paganiniana
P. Šporcl / Kde domov můj
Vstupné
• Dospělí 250 Kč
• Děti do 15 let 150 Kč

31. červenec
• Mezinárodní hudební festival
• Český Krumlov
• Zámecká jízdárna
• Začátek v 19.30 hodin
• Doprovod: Jihočeská komorní filharmonie
• Program:
Wagner / Siegfriedova idyla
Čajkovskij / Koncert pro housle
a orchestr D dur, op. 35
Beethoven / Symfonie č. 7, A dur
Vstupné: vyprodáno