Jihočeské divadlo (JD) poprvé nasadilo Mušketýry 
v červnu 2001, dosud je vidělo asi 
98 500 diváků. „Pokud do konce sezony nevypršíme, uvedeme letos 23 repríz, což v celkovém součtu činí nádherné číslo 153,“ řekla šéfka obchodního oddělení JD Věra Ernstová.

Tři mušketýři byli první velkou výpravnou komedií po rekonstrukci točny v 90. letech. Podle známé předlohy napsali adaptaci Martin Glaser a Olga Šubrtová. Ti jsou podepsáni 
i pod dalšími diváckými hity 
v Krumlově, k nimž patří Ženy Jindřicha VIII. či Robin Hood.

„Zaprvé Alexandre Dumas napsal naprosto nesmrtelný příběh, který funguje a působí na lidi dodneška, pro dobrodružství, humor, fantaziii, ale 
i pro příjemný pocit, že statečnost a přátelství má význam 
a vítězí. Zadruhé se tam nesmírně hodí: zámek, park, jeden z příběhů, který jako by byl pro Krumlov určený. Další důvod úspěchu je ten, že jsme to 
s Martinem psali s čirou radostí, že to můžeme psát pro otáčko, a neřešili jsme, jak budou chodit lidi. Blbli jsme, radovali se z psaní a myslím, že čirá radost vstoupila i do herců, komparsistů, šermířů, v jádru přetrvává a přenáší se do publika,“ řekla Olga Šubrtová.

Romantická komedie Tři mušketýři má v úterý 18. srpna jubilejní 150. reprízu před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově. Je to rekord v počtu uvedení jednoho titulu před točnou. Na snímku Roman Nevěčný jako Buckingham.

Tři mušketýři byla první velká výpravná komedie po rekonstrukci točny v 90. letech 20. století a v současnosti je nejstarším představením na repertoáru otáčivého hlediště. Je to velká kostýmní podívaná s řadou efektních soubojových scén, hrají víc než dvě desítky komparsistů, živí koně, ale především komedie nabízí mnoho vybroušených komediálních výstupů. Od premiéry v roce 2001 se ale komedie výrazně proměnila. „Autoři během uvádění inscenace několikrát zasáhli do scénáře zejména proto, aby zvýšili dynamiku představení, takže divák, který má v paměti podobu inscenace těsně po premiéře, může být dnešní podobou velmi překvapen,“ řekla Věra Ernstová.

Komedie Tři Mušketýři se hraje letos již jen čtyřikrát, naposledy 21. srpna a vstupenky jsou vyprodány. Jihočeské divadlo počítá ale s tím, že tento úspěšný kus nasadí i v dalších sezonách.