Román s ironickým názvem Nejšťastnější generace, který vyšel 5. října, vypráví o studentech Tomášovi a Beátě. Mladík fotí akty své spolužačky na talentové zkoušky na FAMU. Dvojice se schází každý pátek třináctého. „Je to symbolický den, ale vybral jsem to datum, protože je jenom jednou dvakrát do roka,“ vysvětluje spisovatel. Dvojice, která zažije změnu režimu, si mezi sebou vytvoří silné pouto. Každý jde po listopadových událostech svou cestou.

Příběh je výpovědí jedné generace. „Říká se o nás, že jsme vyhráli životní jackpot. V tom směru, že jsme mohli rozhodovat o svém životě. Třeba vyrazit do světa, podnikat, dělat umění,“ přibližuje název knihy Jan Cempírek. Má pocit, že předchozí generace se nemohla realizovat, stěžovala si na komunisty, mladší lidé zase na nedostatek financí. Jedna z definic štěstí je podle Jana Cempírka realita splňující očekávání.

Českobudějovický autor prozradil, že knihu psal po sedm let a původně ji zamýšlel jako divadelní hru. „Jenomže pak jsem zjistil, že se to nedalo číst,“ směje se. „V určitém věku pořád člověk mluví a mluví,“ říká autor, který plánoval dialogy hlavně na začátek příběhu, na konec pak vnitřní povídání.

Jan Cempírek, jehož díla spojuje nit tématu hledání svobody, napsal sběratelskou povídkovou knihu Autostop.cz s příběhy stopařů, knihu Rafinerie či román Tanec posledního dne. Pod pseudonymem Lan Pham Thi napsal „vietnamskou mystifikaci“ Bílej kůň, žlutej drak, čímž vzbudil pořádný rozruch. „Opakovaný vtip není vtipem,“ reaguje českobudějovický spisovatel na otázku, zda chystá něco podobného.