Jedním z nich je Zdeněk Krajíček, kterého Krumlováci dobře znají ze Slavností pětilisté růže jako Petra Voka z Rožmberka. Vždyť ho hraje už 26 let od roku 1992. Tentokrát, na Ukončení zámecké sezony, ale poprvé ztvární jinou postavu. „Václav Budovec z Budova byl velice dobrý přítel Petra Voka. Byli spříznění vírou Jednoty bratrské, náboženskou tolerancí a milovali tuto zemi, pro kterou se snažili udělat všechno dobré, vystupovali proti Habsburkům,“ vysvětluje a těší se: „Udělalo mi to radost, Václava Budovce jsem nikdy nehrál.“ Na roli se musel Zdeněk Krajíček připravovat. Musel nahlížet do historických knih a něco si o té postavě přečíst. „Václav Buddovec, který byl vysoce vzdělaný, mravně na výši, byl člověk, kterého bychomv dnešních dobách do politiky potřebovali. Představuje se velice dobře,“ chválí si. Doma má dva své kostýmy, pro novou postavu si vypůjčil z divadla jiný, aby ho Krumlováci odlišili od Petra Voka. „Příběh se odehrává na konci renesance. Je to španělská renesance, která se nosila na rožmberském dvoře,“ vysvětluje Zdeněk Krajíček. K Petru Vokovi a Karlovi IV., kterého představuje od roku 2000 na Karlštejně, mu tedy přibyla další identita. „Profesionál mezi amatéry,“ usmívá se obdivně jeden z organizátorů Jan Marek.

Zakončení sezony nese téma Stavovské povstání aneb Návštěva stavovského vojska v Českém Krumlově l. p. 1618. Jejím scénárista, zástupce kastelána zámku, Milan Antoš, který sám představuje generála stavovského vojska Petra Arnošta II. hraběte z Mansfeldu vtipkuje o připravované scéně: „Bude to pojaté humorněji než reálná skutečnost.“ Průvodu městem a divadelních scén se podle něj zúčastní na 150 lidí.

Kata ztvární Jakub Urban, který tuto roli dostává velmi často. „Nějak to ke mně přišlo samo a už se mě to drží,“ směje se a prozrazuje, že studuje historii katovství v Českých zemích. Roli dostala i Hana Musilová v krásných modrých šatech na míru. Má je už šest let a účastní se i Slavností pětilisté růže. „Letos ne, to jsem česala postavy,“ vysvětluje. Představuje purkmistryni Krumlova. „Kat bude chtít popravovat, mně se to nelíbí a zasáhnu, že si to nepřeji,“ vysvětluje dívka, která už dříve představovala Alžbětu I., svůj úkol.

Ozdobou průvodu bude i rodačka z Krumlova Irena Fischböck se svou kamarádkou. „Snažíme se na každou příležitost přidat něco nového, aby to nebylo okoukané,“ vysvětlují ke svým krásným šatům, které jsou jejich vlastní. Přes rameno mají liščí kožešiny, které hřejí. Irena Fischböck svou ulovila ve vetešnictví za 4,5 tisíc Kč. „Poctivý kostým se vyšplhá na 60 tisíc,“ vysvětluje. Dámy nemají devět spodniček, jak bylo zvykem, ale kamaše a tlusté ponožky.

Podle Jana Marka jsou slavnosti pro všechny odměnou za celou sezonu. „Děláme to hlavně pro sebe,“ říká.