Libuše HavelkováLibuše Havelková (rodným jménem Drboutová) se narodila 11. května 1924 v Českých Budějovicích. Studovala na konzervatoři a DAMU, kde později působila jako pedagožka, od roku 1974 zde byla docentkou a později i proděkankou. Po angažmá ve Státním divadle Ostrava a u E. F. Buriana hrála od roku 1960 v Národním divadle v Praze, kde hostovala i po odchodu do penze v roce 1990. Svůj debut před filmovou kamerou si odbyla v roce 1949 drobnou rolí v komedii Výlet pana Broučka do zlatých časů. Následovaly desítky filmových i televizních rolí, např. ve filmech Florenc 13.30 (1957), Starci na chmelu (1964), Ostře sledované vlaky (1967) či seriálech Nejmladší z rodu Hamrů (1975) a My všichni školou povinní (1984). Během svého působení v ostravském
rozhlase se seznámila s hudebním skladatelem Svatoplukem Havelkou (1925 – 2009), který byl v letech 1950 až 1962 jejím manželem. Mají spolu dvě děti, Danielu a Ondřeje.

Oblíbená herečka, populární především postavami laskavých maminek či babiček, která byla i průvodkyní televizním pořadem Kouzelná školka, ztvárnila v letech 1960 až 1991 v ND na sedm desítek rolí. V televizi a filmu jich bylo 120. Počet studentů, které vychovala během své téměř půlstoleté pedagogické činnosti na DAMU a konzervatoři, by se dal počítat na stovky.

Na posledy se objevila na plátně ve filmu Modrý tygr 

„Divadlo nebylo mým koníčkem od malička. Když jsem dospívala, toužila jsem zpívat, což maminka vždycky komentovala, abych nepředstírala, že mám hlas. Když jsem ale objevila verše a Shakespeara, ráda jsem je četla - a tak mě napadlo, že bych to zkusila na dramatickém oddělení pražské konzervatoře. Uspěla jsem až napodruhé," řekla při příležitosti svých devadesátin.

Prvním filmem, kde ztvárnila výraznější postavu, byla v roce 1956 Robinsonka. V oscarových Ostře sledovaných vlacích Jiřího Menzela se objevila jako manželka přednosty Josefa Somra. Když cpala šišky do husy, což si prý pamatovala z dětství, radila panickému elévovi Miloši Hrmovi v podání Václava Neckáře. Naposled se objevila na plátně v roce 2011 v rodinném snímku Petra Oukropce Modrý tygr.

V Ostravě začínala jako Libuše Drboutová 

Při hereckých začátcích v Ostravě se ještě jako Libuše Drboutová při práci pro rozhlas seznámila se skladatelem Svatoplukem Havelkou, za něhož se vdala. Porodila mu dceru Danielu a syna Ondřeje, známého herce, režiséra, zpěváka a frontmana orchestru Melody Makers.

Svůj čas nyní Libuše Havelková nejraději tráví s rodinou. Těší ji hlavně úspěchy vnoučat, jejichž fotografie má ve svém obýváku stále na očích. Často si povídá i s přáteli, kteří ji navštěvují. Oblíbenou zálibou Libuše Havelkové je i četba knih.
Pohádková babička je křtěná Malší i Vltavou