Milí Jihočeši, velmi se vám omlouvám, že na tomto místě budu zase psát jen o Českých Budějovicích. Vím, že existuje plno jiných krásných měst v našem kraji a právě tak se stalo množství dalších důležitých událostí. Zpráva dne totiž zní: České Budějovice mají primátora. Koalice ochotných opět zapůsobila a její zástupci, aby ve městě zavládl klid a mír, zvolili Miroslava Tettera primátorem do komunálních voleb. Jak se praví ve hře Járy Cimrmana Záskok:„V Českých Budějovicích by chtěl žít každý.“

Českobudějovičtí nejsou v posledních dnech pouze pozorovateli, ale přímo nechtěnými aktéry hry, jež napsána pro ochotníky, je také ochotníky v zastupitelských lavicích hrána. Od občanů statutárního města se chce, aby byli chápavým komparsem poslouchajícím špatné režiséry. Tento zcizovací efekt (vtažení diváka do děje) je pomocí slavného výroku také vysvětlitelný.

V Cimrmanově hře sledujeme příšerný výkon Karla Infelda Prácheňského, uznávané ikony amatérského divadla, která se nezvládne naučit roli a na jevišti dokazuje svoje ramena. Nechť laskavý čtenář pozná, koho tím myslím. Prácheňský na začátku slavného vstupu zdůrazňuje, že suflér je pro něj základ. Suflér, česky nápověda, měl významnou úlohu i na radničním sezení. Jedni říkají, že hlas zněl z Hluboké, ale mají pravdu pouze z části, některým zastupitelům se totiž zalíbilo chodit za plentu a tvářit se, že město ovládají. Zalíbilo se jim hrát si na politiky a řešit ideový problém: proč paní náměstkyně Popelová nemůže vládnout městu. Protože se někomu práší do oken, jinému od huby a prachy by mohly být v prachu. Nápověda se svou větou, že by v jihočeské metropoli chtěl žít každý, musela přejít i na druhou stranu. Sociální demokraté a komunisté vysvětlili, že se mohou rozhodovat v souladu s částí vládnoucí ODS, pokud jde o zájem města. Před týdnem primátora odvolali z místa opozice. Nebylo tehdy zájmem města Juraje Thomu na postu primátora nechat, aby dovládl do komunálních voleb? Ušetřili bychom si divadelní kusy na volební kampaň. Sociální demokraté by si měli udělat jasno v pojmech a chovat se konzistentně, smysluplně. Pokud to neumí nebo dokonce se toho bojí, nemají v zastupitelstvu co dělat. Lidovci využili situace, nemá význam jim to vyčítat. V kuloárech se všeobecně ví, jak „přátelský“ vztah má staronový primátor Tetter k bývalému primátorovi Thomovi. Nemají současné kroky připomenout, že tady KDU–ČSL ještě existuje, že nebyla rozpuštěna po prohraných volbách?

Zopakujme si pozadí slavného výroku, který zná opravdu každý. Principál opakuje svou větu: „V Českých Budějovicích by chtěl žít každý.“ Prácheňský mu odpovídá: „Co je to za blbost? Byl jste někdy v Českých Budějovicích?“ „Je to jen replika,“ brání se suflér. Prácheňský vysvětluje: „To já slyšel, už když jste byl támhle, ale nechtělo se mi věřit, že byste říkal takovej nesmysl. Panstvo, na Budějovice já mám ty nejhorší vzpomínky. Bude potom večeře?“

V další části hry zazní věta, která může být pro komparz – voliče výzvou. Může podobně jako Vavroch říci: „V Českých Budějovicích by chtěl žít každý. Kromě mě teda.“ A stačí dodat sousloví „v takových“ a na podzim vzít do ruky tužku a o volbách kroužkovat a kroužkovat. Myslím tím vybírat kandidáty a ne opíjet se ležákem.
richard.vlasak@denik.cz