Správa Národního parku Šumava se prostřednictvím svého mluvčího pokusila o obhajobu podivného chovu vlků ve vlčí obůrce u Srní způsobem, který ze mě udělal lháře. Zpravidla nereaguji na hlouposti, ale s vědomím charakteru instituce a jejího poslání a především s ohledem na další zmařené životy malých vlků mi dovolte krátkou reakci. Tímto se rozhodně nechci pustit do nekonečné přestřelky s tiskovým mluvčím parku Dvořákem, jehož, pro státní správu, velmi neobvyklý bulvární styl, nehodlám opětovat.

Národní park Šumava, ilustrační foto
Mluvčí Svazu Šumavských obcí zase rozjel kanonádu „fake news“

Faktem je zde nezpochybnitelný dokument s názvem Studie a výhled chovů vlků v NC Srní, podle které má, nebo by měl, chov vlků v tomto návštěvnickém centru probíhat. Tento dokument velmi nelichotivě okomentoval dne 22.7. 2016 odbor ochrany přírody Správy Šumavského parku. Ten už v samotném úvodu svého komentáře kritizuje, že se vůbec nejedná o studii, ale o pouhý popis jedinců vlků ve výběhu u Srní. Dále pak kritizuje, že zcela chybí řádná evidence vlků a důvod či příčina, proč se nějaká vlčata ztratila.

Vlk v návštěvnickém centru NP Šumava v Srní.
V návštěvnickém centru na Srní umírají vlci

Nejzásadnější kritikou je však chybějící odborná analýza z chovu vlků v obdobných zařízeních. Pokud chybí odborná analýza, pak je samozřejmé, že studie neobsahuje žádné relevantní návrhy řešení chovu vlků v návštěvnickém centru u Srní. Odbor ochrany přírody samozřejmě neopomenul vytknout, že zcela chybí řešení problému plození vlčat, po kterých není žádná poptávka a že je vlk zvířetem, který je i v případě chovu v zajetí přísně chráněn.

Fotopast monitorující rysy na Netolicku zachytila vlka. Vrátil se tam po 150 letech.
Fotopast měla monitorovat rysa. Zachytila vlka u Netolic

Je zbytečné psát další výtky odborného orgánu, kterých je řada. Uvedené dokládá, že jde o situaci, která se v případě šumavského parku uplatňuje už léta. Takový omletý šumavský kolovrátek. Odborníci poukáží na problém, ale ti, kdo by se měli odbornými připomínkami řídit, je ignorují. Metoda pokus / omyl se pak v případě živých tvorů projeví okamžitě, u vlků smrtí přísně chráněných zvířat. To vše za dohledu ministerstva životního prostředí.

Jelen Standa musel být ze Šumavy odvezen, aby péči, kterou mu správci šumavského parku věnovali, přežil. Co ale všichni ostatní?

Antonín Schubert, starosta obce Modrava

Návštěvnické centrum Správy NP Šumava v Kvildě dává možnost návštěvníkům nahlédnout do života jelena a rysa. Ilustrační foto
NÁZOR: Utajovaná pravda na Šumavě