Přežít v autě srážku s vlakem je vždy štěstí. Ve čtvrtek odpoledne se staly v Jihočeském kraji hned dvě nehody a v obou případech posádka vozidla v tomto ohledu štěstí měla.

Obzvlášť v tom prvním, kdy zůstalo auto po srážce na přejezdu mezi Velešínem a Markvarticemi totálně zdemolované. Druhá nehoda se stala jen o pár hodin později krátce před půl sedmou v podvečer na jednom ze světelných přejezdů bez závor u Hrdějovic na silnici vedoucí k Borku.

„V místě se střetl rychlík jedoucí z Plzně do Havlíčkova Brodu s osobním autem. Řidička byla zraněna. Na vozidle byla škoda 70, na vlaku 50 a na trati 10 tisíc korun," vyjmenoval Jan Kučera, náměstek generálního inspektora Drážní inspekce s tím, že provoz na trati byl obnoven ve 21.15 hodin.

Řidičku na místě ošetřili záchranáři a následně ji převezli s podezřením na poranění břicha a hrudníku do budějovické nemocnice. Mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů doplnila, že ve vlaku cestovalo cca 50 osob. „Nikdo z nich nebyl zraněn, byla pro ně zajištěna náhradní autobusová doprava," řekla.
Podle policie pravděpodobně třiačtyřicetiletá řidička přehlédla výstražná znamení železničního přejezdu a vjela na něj.

Jihočeská policejní mluvčí Lenka Holická k tomu řekla, že řidiči by měli být na přejezdech vždy maximálně opatrní, o to víc ve slunečných dnech, jaké nyní panují. „Řidiče, respektive světelné zařízení může slunce oslnit, takže pak varovná červená světla přehlédne," konstatovala. Uvnitř vozu při puštěném rádiu lze navíc také přeslechnout i zvukové varování a nehoda na sebe nenechá dlouho čekat.

Podobných nehod bylo jen v Jihočeském kraji letos už zhruba dvacet, z toho do května i tři smrtelné.
Za srážky mohou v drtivé většině řidiči automobilů. Přesto lze o některých místech říci, že jsou méně přehledná, nebo vyžadují více pozornosti. „Na Budějovicku lze za takové považovat například přejezd mezi Roudným a Včelnou, kde je takový nepříjemný houpák. Další pak je u Vrábče v poměrně nepřehledné zatáčce," upozornila Lenka Holická s tím, že samozřejmě žádný nelze podcenit a řidiči mají všude dodržovat dané předpisy.

Risk v Pekárenské

Deník pak dostal tip ještě na jedno místo, kde se ovšem vystavují riziku samotní automobilisté. „Stačí se podívat k viaduktu u křižovatky Nádražní a Pekárenské ulice v Budějovicích. Pravidelně je to tam ucpané, a tak někteří řidiči v kolonách neváhají a klidně zůstanou stát na přejezdu. Kdyby měl jet vlak, tak se v té zácpě nemají, kam uhnout," varoval Tomáš Borovka, který místě pravidelně jezdí.

To, že za nehody skoro vždy mohou právě řidiči, potvrzuje i Drážní inspekce (DI). „Stejná příčina, respektive nedání přednosti drážní dopravě, byla pravděpodobně u všech letošních nehod na železničních přejezdech, a to i té s nejtragičtější," konstatoval před časem mluvčí DI Martin Drápal. Ta se stala 11. dubna, kdy se v v Bakově nad Jizerou střetl rychlík s osobním automobilem. Při nehodě zemřeli dva lidé. 

Statistiky počtu nehod na přejezdech v Jihočeském kraji:
- leden až květen 2012: 18 nehod, 3 mrtví
- leden až květen 2011: 17 nehod, 2 mrtví
Celý rok 2011, celkem 39 nehod na přejezdech a 4 mrtví lidé.
Statistiky platí pro Jihočeský kraj. ⋌Zdroj: Policie ČR