Na lavičce za hraničním pěším přechodem z Českých Velenic směrem na Gmünd podle policejní mluvčí Hany Millerové zapálil plynovým zapalovačem nezletilý chlapec kuličky takzvané pyrotechnické slože o průměru 3-5 mm, které tvořily hromádku o velikosti slepičího vejce.

"Tato hromádka vybuchla a popálila nezletilého v oblasti celého obličeje a obou rukou. Výbuchu byl přítomen ještě rovněž nezletilý kamarád, který naštěstí vyvázl bez zranění," popsala nebezpečnou hru Hana Millerová.

Ilustrační foto.
Z oploceného areálu na Krabonoši zmizela dvě auta

Vážně popálený chlapec byl letecky transportován do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Prazr na popáleninové centrum. Na místo se ihned dostavila hlídka policistů ze Suchdola nad Lužnicí, která provedla prvotní šetření a okolí výbuchu zajistila.

Opilá řidička narazila do stromů.
Opilá řidička narazila do stromů

Pyrotechnická slož je směs hořlavin, oxidovadel, pojiv a dalších přídavných látek, jejíchž chemickou přeměnou ve formě různě rychlého hoření se vyvolávají světelné, tepelné, zvukové, dýmové, tlakové a pohybové účinky. Obsahuje téměř vždy dvě základní složky: hořlavinu a okysličovadlo.

Byl také vyžádán příjezd pyrotechnické služby z expozitury České Budějovice. "Přivolaný pyrotechnik na místě zajistil celkem třináct kuliček, kdy určil, že se jedná o pyrotechnickou slož. Zda nedošlo k protiprávnímu jednání třetí osoby nyní prověřují policisté ze Suchdola nad Lužnicí.

Policie v reakci na tento případ opět upozorňuje, aby rodiče věděli, co ve volném čase dělají jejich děti. "Mnoho žáků školou povinných je v současné době samo doma a letní prázdniny jsou za dveřmi, buďte obezřetní a poučte své děti o možných rizicích nejen při manipulaci s pyrotechnikou, ale rovněž o rizicích v dopravě či při koupání v neznámé vodě," apeluje Hana Millerová.

U Majdaleny na rozcestí "U Červeného kříže" bylo nalezeno havarované osobní vozidlo tovární značky Škoda Fabia. Policie stále pátrá po řidiči.
Policisté vypátrali pohřešovaného řidiče, který havaroval u Majdaleny

Dodala, že rodiče svými dobře míněnými „radami a poučkami“ sice své děti neohromí, ale mohou tak předejít jejich možnému zranění, která může mít v některých případech i fatální následky.