„Máme více zásahů než kolegové v Krkonoších či Krušných horách. V neděli odpoledne jsme zasahovali při úrazu cyklisty, který spadl při sjezdu z Polomu na Debrník u Železné Rudy. Měl otřes mozku a odřeniny," prozrazuje Michal Janďura. „Často pomáháme cyklistům, kteří se zraní v bikeparku na Špičáku," doplňuje náčelník Janďura s tím, že zde ošetřovali i německého turistu, který si poranil plíce. Horko zase turistům přináší problémy se srdcem, někteří zkolabují.

Cyklisté v ohrožení

„Zvýšený výskyt úrazů potvrzují i pojišťovny. „O prázdninách prudce stoupá pravděpodobnost vzniku úrazu," říká mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata. V létě se zvyšuje koncentrace lidí v lesích, na cyklostezkách, koupalištích a dalších lokalitách sloužících k relaxaci či sportu. „Zde je riziko úrazu největší," uvádí ředitelka odboru služeb klientům životního pojištění ČSOB Pojišťovny Sylva Svobodová.

Více než polovinu letních úrazů tvoří šest typů poranění, kterým je většinou možné zabránit prevencí. „Typickým příkladem jsou bruslaři na cyklostezce nejen bez přilby, ale i bez chráničů kolen a loktů," říká Sylva Svobodová.

Léto také láká vyzkoušet stále se nově objevující odvážnější oddychové sportovní činnosti, kdy často může dojít k přecenění osobních možností, ztrátě odhadu a pozornosti.

Svou roli může sehrát i územní příslušnost. S největším procentem vyjadřujícím pravděpodobnost úrazu stanuli v čele žebříčku podle okresů za uplynulý rok 2012 lidé z Českobudějovicka a Českokrumlovska, kam patří Lipensko i Šumava. Zde se ze sto pojištěných úraz přihodil 17 lidem. Vyplývá to z tzv. Indexu úrazovosti, kterým ČSOB Pojišťovna sleduje, jak se liší míra pravděpodobnosti vzniku úrazu u lidí z jednotlivých okresů republiky.

„Z našeho úhlu pohledu je to statistická zajímavost, která poukazuje na to, že v některých okresech jsou na sebe lidé opatrnější a v jiných se zase úrazy lidem stávají častěji," konstatuje Sylva Svobodová a dodává, že vznik úrazu může nejvíce ovlivnit člověk sám svým chováním.

A co odborníci radí lidem, aby se do nemocnice nedostali? Na kole, bruslích a motocyklech používejte vždy ochranné pomůcky, jako je přilba nebo chrániče. Koupající se lidé nemají skákat do vody, kterou neznají. Délku turistických a cyklistických tras volte přiměřeně svým schopnostem, protože často za vznikem úrazu stojí únava.

V lese nebo po horách nechoďte v delších úsecích se skloněnou hlavou nebo blízko za sebou. Cyklisté ať věnují pozornost technickému stavu svého kola, nebezpečné můžou být např. sjetý vzorek nebo povolená brzdová lanka, u bruslí pak jsou nebezpečná sjetá kolečka nebo brzdička.

„Buďte obezřetní při kontaktu s cizím psem, případně jinými zvířaty, vyvarujte se také konzumace alkoholických nápojů během rekreačních aktivit," zdůrazňuje Sylva Svobodová.

Hlavu do přilby

Svědomití rodiče se snaží úrazům svých dětí vyvarovat a sami jdou příkladem. „Přilba je i pro nás dospělé samozřejmost," zdůrazňuje otec dvou dětí a pedagogZdeněk Chvalz Českých Budějovic.

Turisté na Šumavě mají mít v mobilu uložené i číslo na horskou službu, které najdou i na mnoha rozcestnících.