„Každoročně na podzim pořádáme mši za zemřelé lidi bez domova a letos jsme koncem října v katedrále měli na lístku šest jmen," říká Ingrid Dulavová, vedoucí terénní služby Městské charity, která se denně vydává po krajské metropoli za lidmi, co žijí beze střechy nad hlavou.

Zaměstnanci charity odhadují, že v krajské metropoli může být až tisícovka bezdomovců. „Náš Azylový dům svatého Pavla v budějovické Riegrově ulici může v nouzi ubytovat v noci až 65 lidí," říká jeho vedoucí Václava Novotná. „Když je v sedm večer teplota mínus pět stupňů, přecházíme na krizový režim, a bereme sem lidi, kteří pak tráví noc na židlích," vysvětluje Václava Novotná s tím, že ale přesto stále existují lidé, co azylový dům nikdy nevyužijí.

„Před nastávajícími mrazy prosíme dárce o rukavice, čepice, ponožky a teplé prádlo nebo o hygienické potřeby do vánočních balíčků, kterými obdarujeme 19. prosince naše klienty," dodává Václava Novotná.
Azylové domy a noclehárny pro muže a ženy bez domova jsou kromě Českých Budějovic také v Táboře, Jindřichově Hradci nebo v Sušici.