Pohyb na vodních plochách a vodních cestách má svá pravidla, proto i letos policisté z poříčních oddělení v Lipně nad Vltavou, Hluboké nad Vltavou, Týně nad Vltavou a Zvíkovském Podhradí zaměřují svoji pozornost na dodržování zákona o vnitrozemské plavbě.

Policisté se podle mluvčí Štěpánky Schwarzové věnují všem, kteří se pohybují na vodě i u vody. "Tedy ne jen vůdcům plavidel, ale i plavcům a návštěvníkům kempů či pláží. Policisté kontrolují, zda mají vůdci plavidel všechny potřebné doklady a zda neřídí loď pod vlivem alkoholu. Rekreanty u vody pak varují před nebezpečím krádeží, protože policisté právě v období letních prázdnin řeší řadu případů, kdy se návštěvníkům kempů ztrácí věcí ze stanů či chat a výjimkou nejsou ani ukradené lodě či rafty," vysvětluje mluvčí.

Patrik Schick suverénně proměnil penaltu.
Útok na Katar? Podobně jako na Euru, už s Kúdelou a bez ostrostřelce Schicka

Kromě těchto kontrol se občas policisté setkávají i s nejrůznějšími situacemi, které musí na vodě řešit. Právě služba policistů z obvodního oddělení v Týně nad Vltavou byla v sobotu 21. srpna na mimořádné události velmi bohatá. V rámci akce Bezpečně u vody vyrazili policisté služebním motorovým člunem na Vltavu, kromě jiného kontrolovali i úsek, kde je omezena rychlost jízdy a kde bývá toto pravidlo porušováno uživateli vodních skútrů.

Žena na ferrattě byla v nesnázích

"V úseku 221. kilometru vodní cesty se na levém břehu ve skále nachází tzv. ferrata, tedy stezka ve skále či jiném nepřístupném terénu, která je vybavena jistícím ocelovým lanem a stupy. Tato ferrata vede přímo nad vodní hladinou. Při průjezdu tímto úsekem viděli policisté lezce, kteří voláním a máváním k sobě projíždějící hlídku volali. V jistícím úvazku totiž visela nad vodní hladinou žena, která již neměla sílu se přitáhnout k ocelovému lanu, dosáhnout nohama na stupy a pokračovat dále. Hlídka přirazila člunem ke skále, kde se kousek nad vodní plochou visící žena nacházela. Policistům se podařilo ji vtáhnout do lodi a za pomoci dalšího z lezců jí odepnuli úvazek od ocelového lana. Žena nebyla naštěstí nijak zraněna, byla pouze unavená a lezením na náročné ferratě vyčerpaná. Chvíli si odpočinula ve služebním člunu a pak ji na vlastní žádost policisté vysadili na břeh," popsala záchrannou akci Štěpánka Schwarzová.

Snímek z letu vrtulníku k zásahu v Bechyňské ferratě.  Ilustrační foto.
Dvě ženy spadly ze skal Židovy strouhy, odvezl je vrtulník

Tím však zajímavé události tohoto dne neskončily. V úseku vodní cesty mezi obcí Břehy a Týn nad Vltavou si všimli policisté u břehu kajutové lodi, u které nějaký muž demontoval lodní motor. "Při kontrole zjistili, že měl na své lodi poruchu motoru, kterou se snažil opravit, což se mu nedařilo. Policisté proto občanovi v tísni pomohli. Za použití vlečného lana loď odtáhli do loděnice v Týně nad Vltavou," doplnila policejní mluvčí a dodala, že muži zákona budou ve své činnosti na vodních plochách pokračovat i po zbytek plavební sezóny.