Osvědčené a léty prověřené způsoby řešení nejrůznějších osobních krizí už dávno selhaly, zbývá jen jediná možnost. Sebevražda.

Jedenapadesátiletý podnikatel z Budějovicka napíše minulou  neděli 24. března celkem pět dopisů na rozloučenou, zajde s nimi na poštu 
v Boršově a potom se pomalým krokem vydává do kolejiště mezi Boršovem a Roudným. Chce skočit před projíždějící vlak. Pro jistotu se vybaví i dlouhým kuchyňským nožem a láhví alkoholu. Neuvědomí si však jednu zásadní věc.

Doma na něj čeká milující dcera, která se s jeho rozhodnutím v žádném případě nehodlá smířit. Když se otec do večera nevrací, burcuje policii. A ta nakonec nešťastnému muži zachrání na poslední chvíli život.

Pozorný železničář

Podle velitele budějovické hlídkové služby Vítězslava Láda přijímá policie oznámení asi v 19.50 hodin. Operační důstojníci linky 158 Jaroslav Stanka a Jiří Svoboda vědí, že v podobných případech sehraje roli doslova každá minuta. Na nic nečekají a okamžitě posílají na místo čtyři hlídky. Jedna je z obvodního oddělení Boršov, zbývající tři z oddělení hlídkové služby, která sídlí v budějovické Průmyslové ulici. Velí jim zkušený policista Josef Rod, který už v minulosti podobné záležitosti několikrát řešil.

„Kolegové zjistili přibližný popis a předpokládaný úsek, kde by se pohřešovaný mohl nacházet. Ten rozdělili na tři  části. Boršovští policisté vyrazili k Jižní zastávce, naši procházeli koleje od Boršova na Roudné a Budějovice," popsal podporučík Vítězslav Lád. Když jeho podřízení procházeli vymezeným úsekem, potkali pracovníka drah, který potvrdil, že sebevraha potkal.
Údajně ho upoutala jeho divná chůze i to, že se pohyboval v kolejišti, kam běžně veřejnost nesmí.

Zaměstnanec pátrače Michala Noska 
a Petra Dvořáka správně nasměroval a i on má velkou zásluhu na tom, že zásah byl nakonec úspěšný. Policisté zoufalého muže objevili asi 300 metrů od železniční zastávky Boršov. „Seděl v trávě u kolejiště a byl velmi rozrušený. Měl vyhrnutý rukáv a v pravé ruce držel nůž, kterým si chtěl podle svého pozdějšího vyjádření podřezat žíly na levé ruce," zmínil velitel hlídkové služby Vítězslav Lád. Zatímco policista Michal Nosek navazoval prvotní kontakt, jeho kolega Petr Dvořák obešel muže zezadu a nůž mu odebral.

Čekání na smrt

Nešťastný muž policistům přiznal, že si chtěl podřezat žíly a skočit pod vlak. Protože však momentálně žádný nejel, musel chvíli počkat. A to mu 
pravděpodobně zachránilo život. Policisté ho pozvali do auta a po chvíli ho pak převezli na boršovské obvodní oddělení.

Tam se musel podrobit dechové zkoušce na alkohol. Protože měl v krvi skoro 1,5 promile, skončil na záchytné stanici. Poté ho čekalo další vyšetření na psychiatrii. Zřejmě se nejednalo o demonstrativní pokus.

„Každý případ je jiný, ale mnozí sebevrazi svým jednáním chtějí pouze vyvolat zájem okolí," řekl před časem Deníku psycholog Rostislav Nesnídal. Někteří sebevrazi zaměstnávají záchranáře  opakovaně, protože myšlenka na „konec" je svým způsobem vzrušuje. Nejzávažněji hodnotí psychologové bilanční sebevraždy. „Tito lidé dojdou racionálním způsobem 
k tomu, že je vše ztraceno. 
V klidu si odchod ze světa promyslí a většinou jej uskuteční," dodal psycholog.