Je právě úterní odpoledne a operační důstojník tísňové linky budějovické policie Josef Koblic přijímá od středočeských kolegů naléhavou prosbu o pomoc.

Hledají ženu v bezprostředním ohrožení života a mobilní operátor naposledy zaměřil její telefon 
u Růžencového kostela v budějovické Žižkově ulici. Rozbíhá se intenzivní pátrání, při kterém sehraje roli doslova každá minuta. Nakonec bude úspěšné. Kromě výše jmenovaného operačního důstojníka se o to zaslouží především policisté Marek Moucal a Zdeněk Kozel z oddělení hlídkové služby.

Podle jejich velitele Vítězslava Láda zpočátku mají velmi málo informací. Znají základní osobní údaje pohřešované, její přibližný popis a vědí, že má blízký vztah k církvi a že chce spolykat prášky. Bude to však stačit?

„Kolem čtvrt na pět odpoledne přijíždějí kolegové do Růžencového kostela, ale nikoho nenacházejí. Vyrážejí proto na obhlídku dalších církevních objektů – klášterního kostela Obětování Panny Marie na Piaristickém náměstí a kostela sv. Rodiny v ulici Karla IV.," popisuje podporučík Vítězslav Lád.

Ovšem ani zde policisté neuspějí. Chvílemi to vypadá, že se po ženě slehla zem. Operační důstojník linky 158 Josef Koblic se ale nevzdá.

U policie pracuje už řadu let, donedávna byl dokonce velitelem hlubockého obvodního oddělení. V praxi se už tedy setkal s lecčím. Instinkt mu napoví, že se pohřešovaná zřejmě stále nachází někde poblíž místa posledního zaměření svého mobilu, tedy v okolí Růžencového kostela.

Nařídí tedy Marku Moucalovi a Zdeňku Kozlovi, aby ještě přednostně prověřili všechny ubytovny a hotely v okolí. Toto rozhodnutí se ukáže být tou správnou trefou do černého. Když policisté přijdou do ubytovny za PVT, najdou v návštěvní knize jméno, které tak hledají.

Je to sotva pár desítek minut poté, co se zde pohřešovaná zapsala. Recepční nemá k dispozici klíč od pokoje, je tedy zřejmé, že návštěvnice je uvnitř. Policisté proto vybíhají po schodech nahoru, ale je zamčeno a nikdo neotvírá.

„V tom uslyšeli ženské sténání a dutou ránu, kterou mohl způsobil pád těla z postele na zem. Rychle seběhli do recepce pro náhradní klíč a odemkli. V pokoji skutečně objevili ženu, která odpovídala popisu," doplňuje velitel hlídkové služby Vítězslav Lád.

Nešťastnice, jež mezitím spolykala množství nejrůznějších prášků, se údajně nemohla zvednout a nebyla schopna souvisle komunikovat. Policisté jí okamžitě přivolali první pomoc.

Podle zasahujícího lékaře 
i mluvčí jihočeské záchranné služby Petry Kafkové jí tím 
s velkou pravděpodobností zachránili život. „Paní byla při vědomí a relativně stabilizovaná, ale byl nutný transport do nemocnice k nezbytnému ošetření," říká mluvčí Kafková.

Velitel hlídkové služby Vítězslav Lád dodává, že celé pátrání trvalo asi padesát až šedesát minut. Po převozu do nemocnice si případ dále převzaly budějovické obvodní oddělení a služba kriminální policie a vyšetřování.

„Ukázala se zde výborná součinnost operačního střediska 
s hlídkami v terénu. Kolegové společně vytipovali možné objekty a podařilo se jim ženu nalézt. I když v danou chvíli měli i jiné úkoly, záchrana života je pro nás naprostou prioritou," uzavírá.