U zastávky Horažďovice předměstí se zřejmě vinou omylem přehozené výhybky dostal poslední vagon rychlíku ve směru Brno Plzeň mimo trať. Do něj pak vrazil rychlík jedoucí do Plzně.

Z dvou stovek cestujících se při srážce zranilo patnáct osob, tři z nich pak musel do nemocnice přepravit vrtulník. Drážní inspekce předběžně odhadla způsobenou škodu na vlakových soupravách na dvanáct milionů korun.

„Hasičské jednotky začaly ihned po příjezdu na místo vyprošťovat cestující a zraněným spolu se zdravotníky poskytovat pomoc," uvádí mluvčí západočeských hasičů Pavla Jakoubková.

Na pomoc plzeňským záchranářům vyjeli i jejich kolegové z okolních krajů. Hasiči ze Strakonic vyslali vyprošťovací jeřáb. „O šokované pasažéry, kteří nevyžadovali převoz do nemocnice, se pak spolu se záchranáři staral i psycholog a jeden člen posttraumatického týmu, které vyslali hasiči z Českých Budějovic. Ti tam poskytovali pomoc šokovaným cestujícím," uvedla mluvčí jihočeského hasičského záchranného sboru Vendula Matějů.

Za prázdniny jde už o čtvrtou železniční nehodu. V červenci u Horní Cerekve na Pelhřimovsku vykolejil zatím z neznámých důvodů nákladní vlak. Ten samý měsíc pak osobní vlak na pražském Masarykově nádraží prorazil zarážedlo na konci kolejí a zastavil se až o stánek s občerstvením. Nejtragičtější byla zatím nehoda u Studénky, kde při srážce Pendolina s kamionem zemřeli tři lidé, několik dalších včetně strojvedoucího bylo těžce zraněno. 

Autoři: Barbora Smudková, Tomáš Fišer