VYBRAT REGION
Zavřít mapu

ON-LINE rozhovor s velkým znalcem piv a propagátorem pivní kultury Aloisem Srbem

Alois Srb, v minulosti ředitel hotelu Palcát v Táboře, založil téměř před třemi desítkami let reprezentační slavnosti piva a minerálních vod v Táboře. Letos se koná už jejich 27. ročník. Do roku 2015 se mimořádně rozsáhlá akce s odbornou i laickou částí konala ve městě u Jordánu, ale loni Alois Srb slavnosti přenesl do Českých Budějovic, konkrétně do areálu Výstaviště. Pivovary soutěží v největší pivovarnické degustační soutěži o cenu Zlatá pivní pečeť. V laické části labužníci ochutnají to nejlepší z českých i světových pivovarů a minipivovarů, vyzkouší nejen známé a oblíbené ležáky, ale i méně obvyklé pivní speciály, svrchně kvašené stouty, „ejly“ anebo třeba piva pšeničná. Alois Srb je velkým znalcem piv a propagátorem pivní kultury. „Mám rád dobrá piva, konkrétně piva nefiltrovaná, kvasnicová,“ řekl Alois Srb. Zajímá vás, jak se vyvíjí pivní trh? Kterým pivům Češi nejvíce holdují? Jak vnímá roli minipivovarů? Ptejte se 17. února Aloise Srba.

ON-LINE rozhovor s velkým znalcem piv a propagátorem pivní kultury Aloisem Srbem

Alois Srb

Tento rozhovor byl ukončen dne 17.2.2017
DOTAZ: Přeji ať se ti letošní akce opět podaří. Jirka
ODPOVĚĎ:Velice děkuji. Srb
DOTAZ: Dobrý den, můžete mi objasnit, jak fungují pivní soutěže a jak je možné, že v nich často vítězí zcela neosobní průmyslová piva? Jeden příklad za všechny - v degustační soutěži České pivo 2015 pořádané Českým svazem pivovarů a sladoven zvítězil Staropramen 11. Je to omezenou nabídkou, kdy pivovary platí vysoké poplatky za účast? Je to tím, že tam posílají jiná piva, než my pijeme? Je to tím, že se striktně hodnotí v daném pivním typu a jakýkoliv nestandard je nemilosrdně potírán? Děkuji vám.
ODPOVĚĎ:K soutěži pořádané Českým svazem pivovarů nemám právo se vyjádřit. I tak si myslím, že v soutěži s přihlášených výrobců vítězí ten nejlepší. Účast v této soutěži je podmíněná zájmem pivovarů o tuto soutěž. Nepředpokládám, že pijeme jiná piva, než jsou posílané do soutěže. Děkuji. Srb
DOTAZ: Jednoduchá otázka: Je Prazdroj 11ka nebo 12ka? A možná ještě důležitější otázka: je Prazdroj stále stejný jako před lety, nebo se receptura změnila (narážím na stupňovitost, která byla dříve vyšší)? Jak tuto problematiku osobně hodnotíte.
ODPOVĚĎ:Nemám právo se vyjádřit, zda Prazdroj je 11ka či 12ka. Myslím, že není Prazdroj stejný, jako byl před lety, ale i tak si myslím, že je kvalitní výrobek a zákazníky stále mimořádně oblíben.
DOTAZ: Jaké nejlepší pivo jste kdy pil?
ODPOVĚĎ:Já znám dvě piva. Dobré a špatné. Pokud se mi to podaří, vybírám ta dobrá. Děkuji. Srb
DOTAZ: Jsou Češi podle Vás národ alkoholiků?
ODPOVĚĎ:Toto si nemyslím, každý žijeme svým životem a myslím, v porovnání s jinými státy, že právě příklon k pivu zlepšuje Čechům zdraví. S pozdravem Srb
DOTAZ: Dobrý den, myslíte si, že Češi mají nejlepší pivo na světě? Jaké pivo Vám chutná nejvíc? Díky za odpověď.
ODPOVĚĎ:Nemyslím si, že Češi mají nejlepší pivo. Myslím si, že máme výborné pivo. A chutná mi dobré pivo. Srb
DOTAZ: Přečetl jsem si, že jste propagátorem pivní kultury. Co se tím označením rozumí? Má popíjení piva svá pravidla? Díky, Jarka
ODPOVĚĎ:Myslím, že od počátku jsem chtěl přesvědčit své kolegy a veřejnost, že neexistuje pouze jedna značka výrobku, že existuje v České republice a v celém světě kolem nás obrovské množství výrobců, kteří umí tento vynikající výrobek představit i lidem, kteří běžně nemají možnost výrobek ochutnat, posoudit a případně i doporučit dalším. Myslím si, že jsem začal v době, kdy obchodní politika domácích výrobců byla malá, a předpokládal jsem, že náš obzor v této oblasti budeme moci si rozšířit. Popíjení piva: každý má své představy a potřeby. Já mám představu, že jedno a dobré pivo může člověku prospět, pokud má někdo představu, že to množství potřebuje k uspokojení větší, já mu ho přeju. Děkuji. Srb
DOTAZ: Dobrý den, pane Srbe, teď jsou v módě minipivovary. Myslíte, že umí uvařit chutnější pivo než tradiční velké pivovary? Jaký znáte "nejabsurdnější" druh piva z produkce malých pivovarů? Honza
ODPOVĚĎ:Ano, minipivovary v České republice jsou velice populární. Většina vaří velice výborná piva, určitě mají možnosti a schopnosti svojí produkcí překonat nabídku velkých průmyslových pivovarů. Někteří mají ve své nabídce i různé speciality, které mohou nejen tohoto výrobce poškodit.
DOTAZ: Dobrý den, chtěl bych se zeptat proč se všeobecně říká, že po Budvaru bolí hlava, když spousta pivařů toto tvrzení vyvrací? A jaký je váš názor na tento mýtus?
ODPOVĚĎ:Já tomuto mýtu nevěřím. Budvar považuji za dobré pivo a nevidím důvod, proč by mě bolela hlava. Ale věřím, že druhému nemusí působit stejně. Děkuji. Srb
DOTAZ: Proč je pro mnoho lidí stále důležitější kolik toho v hospodě vypijí, než aby se snažili především si pivo vychutnat? Máme k pivu správný postoj? Není někdy bráno jako příliš obyčejný nápoj, který je jen na žízeň, jako kdyby nemohlo být rovno vínu nebo destilátům?
Proč podle Vás Češi tak málo pijí různá piva? Je to způsobeno opravdu jen specifickou chutí jednotlivých značek, že konzumenti jiné značky pijí jen výjimečně? Není v tom spíš hodně zvyku?
ODPOVĚĎ:Myslím si, že i u nás struktura poživatelů piva se mění. Ubývají konzumenti, kteří po příchodu z práce konzumovali více piv, a přibývají mladí konzumenti, kteří vyhledávají různorodost a kvalitu. Mně se tento postoj líbí. Pivo je nápoj zdravý a určitě na doplnění v pitném režimu pro každého člověka má význam. Osobně si myslím, že Češi třeba proti okolním národům mají právě díky oblibě piva v tomto výhodu. Češi byli do 80. let díky rajonizaci pivovarů a úzkému sortimentu konzervativně vychováni konzumovat pouze určitý typ piva. Myslím, že se toto v posledních letech dobře vyvíjí. Dnes je v každém větším obchodním středisku nabídka i padesáti druhů různých pivovarských výrobků. V nabídce a konzumaci určitě doháníme svět rychleji než v jiných oborech. Děkuji. Srb
DOTAZ: V posledních letech se objevuje stále více minipivovarů. Myslíte si, že jejich počty nadále porostou nebo se jedná jen o módní vlnu, která zákonitě opadne a spotřebitelé se začas opět vrátí k zavedeným velkým značkám až si vyzkouší co nového minipivovary přinášejí? Nebo je to obdoba někdejší situace v 19. století, kdy mělo každé město svůj pivovar, místní na něj byli zvyklí a pro trh je nepřirozené, že by všichni měli pít pivo ze šesti, deseti velkých pivovarů?
A trochu jiný úhel pohledu, co říkáte ny vývoj pivovarnických technologií v posledních řekněme třiceti letech. Nelitujete někdy, že už asi nenávratně zmizely dřevěné sudy a že se nakonec prosadily i PET lahve pro pivo?
ODPOVĚĎ:Minipivovarů bude určitě dále přibývat a věřím, že dobré budou mít velký úspěch na trhu. Minipivovary nejsou konkurenti velkých pivovarů, ale zdárně doplňují bohatost sortimentu. O jejich produkci se sníží výroba velkých pivovarů. I z hlediska turistického ruchu je tato atraktivita mimořádně vhodná. Nemyslím, že je třeba se vracet do 19. století, ale jsem přesvědčen, že tento vývoj je pro nás velice prospěšný. Nejsem spřízněnec pivovarských technologií posledních třiceti roků, nejsem spřízněnec všech chemických produktů, které jsou do piva dnes přidávány. A jsem odpůrce PET lahví nejen pro pivo. Bohužel často nejen ekonomika, ale i jiné vlivy nutí výrobce toto přinášet a je to po všech stranách i pro budoucnost dle mého nepřijatelné. Děkuji. Srb
DOTAZ: Dobrý den, píši bakalářskou práci na téma Vliv základních surovin na kvalitativní ukazatele různých typů craft beer. Chtěla bych Vás poprosit, zda by jste mi mohl doporučit nějakou literaturu, kde by byly rozebrané různé typy craft beer (např. Stout, Porter, Cider a mnoho dalších piv z minipivovarů). Děkuji
ODPOVĚĎ:Dobrý den, myslím že bych Vás poprosil o sdělení jakou jste použila dosud literaturu, a já se pokusím Vám snad poradit doplnění pramenů. Mé spojení najdete na www.pivnipecet.cz Děkuji Srb
DOTAZ: Jak blízko máte k pivu vzděláním a jakou jste měl inspiraci k založení slavností piva? A jak vnímali výrobci minerálních vod konkurenci pěnivého moku na jedné akci?
ODPOVĚĎ:Nevím co může člověk o sobě může psát , když jsem byl asi první kdo v ČR s tím začal, Od mládí jsem měl deformaci poznávat značky a druhy piv které nebyly běžně v nabídce obchodu,, mé vzdělání je obchod, ekonomika a hotelnictví. Výrobci minerálních vod jsou ve světě těsně propojeny na pivovarské výrobce, myslí, že i u nás budou mít časem k sobě blíž, a nejlepší ukazatel je společná distribuce rozdílných výrobků. S pozdravem Srb

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT