Jak jste v klubu hodnotili loňskou sezonu?
Zaplatili jsme nováčkovskou daň. Myslím, že jsme dokázali předvádět zajímavý a atraktivní basketbal, ale 
v koncovkách zápasů bohužel často prohrávali. Právě proto ale pro nás bylo nesmírně důležité, že fanoušci předváděnou hru dokázali ocenit. Po téměř celou sezonu jsme měli plnou halu fanoušků, kteří tým povzbuzovali i za nepříznivého stavu.

Rozhodli jste se něco změnit?
Změnili jsme náš celkový přístup a dáme letos větší šance mladým hráčům. Kádr jsme výrazně obměnili. Plus přišla na řešení jedna věc. Loni byl tým na začátku sezony poskládaný z ryze českých hráčů a až v průběhu ročníku doplněn o dva Američany. Později přišel i Matej Venta jako jedna z největších hvězd ligy a ukázal u nás profi basketbal. Letos jsme se, podobně jako soupeři, rozhodli mít cizince hned od začátku.

Nejnovější posila Smallwood přišla nedávno. Rolls a Tracey absolvovali letní přípravu, může to být výhoda?
Určitě. Vše je to o sehrání hráčů s týmem. Smallwood je zkušený hráč, ale Rolls a Tracey jsou mladí hráči, kteří teprve získávají zkušenosti. Proto je dobré, že se 
s prostředím sžili a my si je vyzkoušeli také po lidské stránce. Protože nyní budou sedm měsíců spolu s týmem. Myslím, že se nám podařilo si ověřit, že to může fungovat.

Na zmíněné cizince v týmu budete spoléhat?
Samozřejmě. Na druhé straně máme ale také české hráče, kteří mají svoji basketbalovou kvalitu. Mezi ně patří Jan Pavlík nebo Pavel Novák. Pak už máme v týmu spíše mladíky, ale také od nich očekáváme kvalitní výkony. Celkově však ale asi nemůžeme věřit v zázrak. Vzhledem ke složení mladého týmu očekáváme i střídavé výkony.

Jaké by tedy měly být vaše letošní ambice?
Skromně říkám záchrana 
v Mattoni NBL. Ve krytu duše však připouštím, že existuje reálná šance pokusit se bojovat o play-off. Záleží však na zdraví hráčů. To se nám totiž vymstilo loni. V době, kdy už nešlo tým doplnit, se zranili dva klíčoví hráči a na výsledcích to bylo znát.

Tým opustil zkušený Kraus. Bylo to překvapení?
Musím přiznat, že pro mě osobně ano. Sám jsem totiž prosazoval, aby Lukáš zůstal. Měli jsme spolu určité dohody. Bohužel ty jeho nemoci, které musel řešit operací, byly tak závažného charakteru, že i když se snažil a udělal maximum, nebylo to ideální. Lukáš měl být náš klíčový hráč. Ale když vše směřovalo k tomu, že klíčovým hráčem má být nevyléčený hráč, bylo by to velké riziko.

Po sezoně jste podrželi trenéra Forejta. Má tak vaši důvěru?
Řeknu to trochu ze široka. Jsme malý klub s nejmenším rozpočtem v rámci Mattoni NBL. Neděláme však žádné kotrmelce. Děláme svou práci, jak umíme a můžeme. Kdybychom tvrdili, že chceme porážet Nymburk s jeho rozpočtem osmdesát milionů, tak v porovnání s našimi pěti miliony, by na tom bylo něco špatně. Musíme se vždy podívat na realitu světa. Karel Forejt u nás vedle áčka trénuje i mládežnické týmy 
a dalo by se říct, že má v klubu v podstatě celoživotní smlouvu. Naši činnost vnímáme jako sport a k tomu patří i porážky.

Na mládež kladete velký důraz?
Je možné říct, že patříme 
k nejlepším nestřediskovým klubům v rámci celé České republiky. Hrajeme juniorské, kadetské i žákovské republikové soutěže. Při tom máme v týmech pouze hráče z našeho města. Tím od nich očekáváme, že budou postupovat do B-týmu mužů a dále ideálně do áčka. Třeba jako naposledy Theodor Dlugoš. Práci s mládeží však celkově vnímáme tak, abychom děti odtáhli od různých lákadel kolem nich a od počítačů do tělocvičny, což se daří. A když navíc mají skvělé trenéry, kdy vedle Karla Forejta je jeho asistent u mužů Karel Musil zároveň šéftrenérem mládeže, úspěchy postupně přicházejí.

Máte nyní v týmu tři cizince. Jak je náročné vytipovat vhodné hráče a pak je vůbec přivést do Čech?
Vzhledem k současné hospodářské krizi jsou stovky, ne-li tisíce, hráčů hledající angažmá v nejvyšších soutěžích. My situaci máme usnadněnou v tom, že nejvyšší soutěž hrajeme. Pak je určitá skupina hráčů, které si můžeme dovolit. Pracovali jsme tak dlouho na skautingu, kontaktovali předchozí trenéry jednotlivých hráčů, případně univerzity, abychom získali co nejvíce informací co je hráč třeba 
i za člověka. A minimálně 
u Mitche Rollse a Briana Traceyho se zatím ukázalo, že jsme pracovali správně. Oba plní to, co jsme očekávali a také po nich chceme. Tracey je bojovník, Rolls inteligentní hráč pracující také pro tým. Smallwood je u nás zatím pár dní.

Takže možných hráčů je dost?
Dá se to tak říct. Hráčů jsou stovky. Komplikovaná situace je v tom, že vždy spíše řešíme otázky zjednodušeně řečeno ano či ne, kdy a za jakých podmínek.

Zmínil jste finanční podmínky. Jsou cizinci dražší?
Určitě patří k nejlépe placeným hráčům v mužstvu. Nejlépe placení Češi se jim však vyrovnají. Všeobecně platí, že hráči oceňují možnost hrát nejvyšší soutěž 
a díky dobrým výkonům si chtějí získat další angažmá 
v cizině. Například jako loni Honza Tomanec, který odešel do Švédska.

V sobotu vás čeká domácí premiéra s Ostravou. Panuje v klubu nějaká nervozita?
Po organizační stránce nikoliv, za těch několik let máme vše zaběhlé. Spíše převládá nervozita ve sportovní rovině. Jsme zvědaví, jak nově poskládaný tým unese tíhu mistrovského zápasu, doufejme před plnou halou.