Pořadatelé udělali všechno, co bylo v jejich silách. Šumavský skimaraton Kooperativy přilákal 1100 nadšenců. Mezi amatéry se objevilo i několik vynikajících profesionálů. Ředitel závodu Karel Hudeček si pochvaloval, i když mohl mít k průběhu posledních zim docela oprávněné výhrady.
„Počasí zlobilo. Nedá se něj vůbec spolehnout. Zima je lepší než loni, ale i tak jsme se sněhem měli problémy."
Šumava totiž dopřála návštěvníkům v uplynulých dnech dosyta sluníčka. „Bylo nádherně, doslova Itálie, jenže sníh tál před očima."
Vysoké teploty potěšily výletníky, pořadatelé skimaratonu už takovou radost neměli. „Hodně jsme si zaházeli," přikyvoval Hudeček.
Organizátoři museli sáhnout ke změnám v naplánovaných trasách. „Nemůžeme jet podle našich tradičních a plánovaných tras."
Dlouhý závod se jel dvouokruhově, dvakrát přes Černou horu. „Pro závodníky je to těžké, ale o to hezčí."
Hudečka zahřál pohled do startovní listiny. „S tím je naprostá spokojenost, na poslední chvíli se nám přihlásila i zvučná jména." Na mysli měl především obhájce loňského prvenství Němce Thomase Freimutha a hlavně vedoucího muže běžeckého ČP Miroslava Rypla. „Míra je prakticky domácí závodník." „Je tady kvalita, ale je tu také obrovská masa hobby lyžařů, to nás moc těší," pojmenoval motto závodu, který je zařazen do oblíbeného seriálu Stopa pro život.
Třicátý ročník měl v programu i několik novinek.
„V sobotu byl nový dlouhý skate, měli jsme úplně nádherné počasí, myslím, že si to tady lidi užili. Na dlouhý závod volnou technikou se také přihlásilo poměrně dost lidí."
Lyžaři si zazávodili, ale také se pobavili na sobotní večerní na „afterparty".
„Byla to velmi vydařená akcička," zářil Karel Hudeček. „Kdo přijel, mohl si s námi i trochu zanotovat, podupat a zazpívat."
V hlavním závodu se projevil současný moderní trend v běžeckém lyžování.
Technika soupaž.
„Pro hobíka ale zůstane klasika klasikou," kontroval Hudeček. Jenže musel připustit, že Freimuth na hladkých lyžích byl nejrychlejší ze všech lyžařů.
Miroslav Rypl s klasickými namazanými skluznicemi mu v soupažích nestačil.
„Mně, jako klasikovi, se to nelíbí, ale co s tím můžu dělat?" Krčil rameny Hudeček.
„Byli jsme zvědaví, jestli trať přes Černou horu ty lyžaře, kteří používají soupaž, neodradí, kupodivu se to nestalo, novátorů na hladkých lyžích bylo dost."
Nejen, že jich bylo dost, ale hlavně technikou soupaž dorazil do cíle vítěz závodu…