Na konci několikaleté tréninkové dřiny přišla sladká tečka. Klíčovým datem právě uplynulého roku bylo pro Petráčka 3. září.

Rodák z Dubného u Českých Budějovic se chystal v Tokiu na svůj nejdůležitější závod sezony, 50 metrů znak. Na svou korunní disciplínu na paralympijských hrách se připravoval celé čtyři roky.

Arny byl v samotném závodě výborný. Překonal dokonce paralympijský rekord, přesto našel přemožitele, Rusa Romana Ždanova. Ze stříbrné medaile se ale Jihočech radoval, jako kdyby vybojoval zlato. Nutno poznamenat, že jeho radost byla oprávněná.

„Tokijská paralympiáda byla krásná, mám na ní ty nejlepší vzpomínky. Navzdory všem těm covidovým opatřením se povedla,“ ohlíží se za vrcholem uplynulé sezony Arnošt Petráček.

Nebyl to jediný sportovní úspěch handicapovaného plavce z jihu Čech, dobrou formu Petráček ukázal již při květnovém mistrovství Evropy na Madeiře, kde byl na 50 metrů znak druhý. „Celkově byl pro mě rok 2021 dobrý. I přes všechny ty peripetie okolo koronaviru. Měl jsem skvělý realizační tým, kterému musím poděkovat za všechny ty zážitky na soustředěních či závodech,“ hodnotí sezonu Petráček.

Po návratu z Tokia ho čekalo vřelé přivítání od rodičů, přátel a partnerky, s níž si užil i krásnou dovolenou. A samozřejmě také šňůra společenských akcí, na které je populární paralympijský plavec pravidelně zván. V říjnu tak Petráček podpořil otužilce z nově vzniklého českobudějovického spolku Promrzlé pyjavice.

Tento rok se možná dočkáme i svatby. „Uvidíme, řekli jsme si s partnerkou, že počkáme až bude po covidu a situace se zklidní,“ zatím neprozradil úspěšný plavec konkrétní datum sňatku.

Vánoce prožili budoucí manželé zvlášť u svých rodičů, ale samotný závěr roku již trávili spolu. Pár odpočíval ve Špindlerově Mlýně a snažil se využívat všechny dostupné atrakce. „Škoda, že roztál sníh. Měli jsme v plánu projet se na saních za psím spřežením a na sněžném skútru. Vyjeli jsme si ale na čtyřkolce. Jinak trávíme čas ve wellness. Za chvíli se chystáme do vířivky,“ vyprávěl Arnošt Petráček.

Příští rok bude opět náročný a handicapovaný sportovec si chce před začátkem přípravy, která startuje už tento měsíc, odpočinout. V horském letovisku, které je podle jeho slov zaplněno jen asi ze tří čtvrtin své kapacity, má k tomu ideální příležitost.

V tomto roce bude pro Petráčka vrcholem mistrovství světa, na kterému bude usilovat o splnění limitu pro příští paralympiádu v Paříži. Dále ho čeká mistrovství Německa, Itálie, ale i řada domácích závodů v Čechách. Závodní sezona začíná už v březnu a až do června se paralympijský plavec nezastaví.

„Přál bych si zdraví, pohodu a aby se svět zase vrátil do normálních kolejí. Chtěl bych, aby covid konečně ustoupil a zase jsme mohli normálně začít žít bez všech těch omezení,“ přeje si do roku 2022 Arnošt Petráček.