Mistrovství světa se po odebrání pořadatelství Malajsii z důvodu odepření účasti izraelským plavcům přesunulo do Anglie. Místo původního srpnového termínu se konalo od devátého do patnáctého září. Petráček v bazénu znovu, jako už mnohokrát, patřil k nejlepším.

Na přesunu šampionátu našel pozitiva i negativa. „Museli jsme hledat další tréninkové zázemí, v Budějovicích je bazén zavřený, prodloužila se příprava, projevilo se to i na financích. Ale je zase příznivé, že jsme nemuseli letět přes celý svět, Londýn je za rohem.“

Petráček svůj pohled na MS 2019 shrnul: „Jsem nakonec za Londýn šťastný.“

Petráček přivezl dva úspěchy z jednoho závodu.

Na trati 50 metrů znak vybojoval stříbro. A zároveň zajistil pro ČR místo na paralympijských hrách v Tokiu. Ne konkrétně pro svoji osobu, ale pro svaz. „Ten teprve rozhodne, koho na paralympiádu pošle,“ vysvětluje úspěšný sportovec.

Petráček zajistil jednu „letenku“ pro stát. „A paralympijský výbor bude mít poslední slovo, kdo bude reprezentovat,“ uvedl muž, který je tak vysoko nasazený ve světových tabulkách, že je těžké si představit, že by byl vyslán do Tokia někdo jiný.

V Londýně zúročil Petráček náročnou přípravu. „Stříbro vidím jako obrovský úspěch.“ V jeho disciplíně ohromně narostla konkurence.

„Je nový systém klasifikací, přibyli plavci z kategorie S5.“

Ohromný kus práce udělali s trenérem Janem Nevrklou. „Kluby Para plavání Praha a Kontakt bB mi neskutečně pomohly. Tréninky trvaly dva měsíce, tři týdny jsme plavali ve Strakonicích, dva týdny ve Znojmě. Celý reprezentační tým mě podporoval, díky patří sparingpartnerovi Vítu Šaškovi, také jeho zásluhou mám stříbro.“

Arnošt Petráček si teď pár dní odpočine.