Jeho termín byl posunut kvůli ničivému zemětřesení v oblasti konání právě na přelom listopadu a prosince.

Mezi hlavními hvězdami české výpravy nechybí ani Jihočech Arnošt Petráček (na snímku).

Už před odjezdem na mistrovství cítil Arnošt Petráček dobrou formu, kterou prokázal i během plaveckých závodů na pražském Strahově.

A v neděli v podvečer našeho času to dokázal i v Mexiku. V čase 43,35 sekund si Arnošt Petráček, paralympijský vítěz z Ria 2016, doplaval pro zlatou medaili na mistrovství světa! Potvrdil tak roli nejlepšího plavce na světě ve své kategorii postižení.

Na padesát metrů znak vytvořil plavec z Jankova u Českých Budějovic rekord šampionátu a úspěšně zakončil letošní sportovní přípravu.

„Tento rok byl pro mne velmi náročný. Je za mnou extrémně dlouhá příprava na mistrovství světa, které bylo odloženo kvůli zemětřesení,“ říká Petráček.

Handicapovaný sportovec dokonce dvakrát absolvoval sérii soustředění ve vysokohorském středisku Schnalstalu. Cílem byla lepší aklimatizace organismu na náročný program.

„Jsem tedy totálně vyčerpaný, ale šťastný, že to skončilo ziskem zlaté medaile,“ uvedl bezprostředně po závodě Arnošt Petráček.

Právě dnes čeká Petráčka na mistrovství světa v Mexiku druhý start. Před sebou má padesátku volným způsobem.

Před týdnem tuto disciplínu zvládl v Praze ve strahovském bazénu za skvělých 42,69 sekund. Za svým vlastním světovým rekordem mimochodem zaostal o pouhou vteřinu.

V motýlku svůj čas v neděli vylepšil o sedm setin. Podaří se Arnoštu Petráčkovi něco podobného také dnes volným způsobem? Držme mu palce.