Největší triatlonový závod této sezony v evropském měřítku se odehrál o víkendu na Prachaticku. XTERRA Czech měla na programu evropský šampionát a současně byla i závodem Světového poháru.

Zdroj: Deník/Vladimír Klíma

Hlavní program XTERRA Czech se odvíjel v sobotu. Plaveckou část závodníci absolvovali na Ktišském rybníce, odtud pak zamířili na horském kole do Prachatic, odkud po druhém depu vyrazili na běžeckou část. Nejprve absolvovali svůj závod triatlonisté ve sprintu (O,3 km plavání – 20 km kolo – 5 km běh). V pravé poledne pak vyrazili do svého závodu triatlonisté v rámci Mistrovství Evropy (1,5 – 33 – 10).

Zdroj: Deník/Vladimír Klíma

Do závodu evropského šampionátu a Světového poháru odstartovalo na 450 závodníků ze 30 zemí. Z toho na sedmdesát závodníků v profesionálních kategoriích elite žen a mužů. Před startem bylo pouze otázkou, zda si počtvrté v řadě doběhne pro vítězství Francou Arthur Serrieres, či mu plány zhatí několikanásobný mistr světa Španěl Ruben Ruzafa, či české triatlonové eso Lukáš Kočař. Do pořadí mezi nejlepšími mohli promluvit i bratři Forissierové z Francie.

Zdroj: Deník/Vladimír Klíma

Po plavecké části vybíhal z vody jako první Novozélanďan Osborne. Lukáš Kočař zaostával pouhých sedm sekund, největší favorit Serrieres dalších osm sekund, Ruben Ruzafa ztrácel skoro minutu a půl. Roli skvělého bikera potvrdil Španěl Ruzafa, který měl nejrychlejší čas. Druhý na biku byl Francouz Felix Forissier a třetí Lukáš Kočař. Ten se také dostal do čela závodu. O všem však v Prachaticích vždy rozhoduje přímo vražedný běh. V něm suverénně kraloval Serrieres doběhl si počtvrté v řadě pro vítězství. Druhý nejrychlejší byl Felix Forissier a třetí Ruzafa. V tomto pořadí také doběhli do cíle. Lukáš Kočař ztratil na běžeckém části svůj náskok a na prachatickém Velkém náměstí byl čtvrtý.

Zdroj: Deník/Vladimír Klíma

Favoritkou mezi ženami byly Švýcarka Loanne Duvoisinová či Italky Mendittová a Mairhoferová. V ženské části elitního závodu nejlépe odstartovala Američanka Felderová. Podle předpokladů se však na bikerské části dostala do čela Italka Mairhoferová, která si přivezla do druhého depa velice slibný náskok. Druhá po kole přijela na prachatické náměstí Francouzska Patiesová a třetí Italka Billouinová. Běžecká část již na prvních dvou místech nic nezměnila, na bronzový stupínek se po skvělém běhu posunula Švýcarka Duvoisinová, která měla nejrychlejší běžecký čas.

Zdroj: Deník/Vladimír Klíma

XTERRA Czech - výsledky ME:
Muži: 1. Arthur Serrieres 2:30:16, 2. Felix Forissier (oba FRA) 2:31:54, 3. Ruben Ruzafa (ESP) 2:31:58, 4. Lukáš Kočař (CZE) 2:32:37, 5. Franco Pasevato (ITA) 2:35:22.
Ženy: Sandra Maierhoferová (ITA) 2:57:39, 2. Alizée Patiesová (FRA) 2:59:21, 3. Loanne Duvoisin (SUI) 3:00:34, 4. Solenne Billouinová (FRA) 3:02:51, 5. Marta Mendittová (ITA) 3:06:10.