Lvi mají za sebou tři zápasy ve skupině A2. Všechny skončily porážkou a tým Jindřichova Hradce je v sedmičlenné skupině momentálně pátý. Jihočeský nováček se chce přitom dostat do předkola play off, což znamená umístit se do čtvrtého místa ve skupině. To nyní okupují Levharti z Chomutova, další nováček Mattoni NBL. Jindřichohradečtí s nimi ve středu po divoké přestřelce prohráli 112:104 a obrana byla slabinou Lvů i v sobotním utkání s USK Praha, které Pražané vyhráli 90:109.
„Odehráli jsme další útočný zápas s velice trapnou obrannou prací celého týmu," okomentoval trefně výkon svých svěřenců jindřichohradecký kouč Karel Forejt. „Já přitom respektuji ofenzivní sílu soupeře, ale my jsme mu to dnes usnadnili velice děravou obranou. Zvláště ve druhém poločase nebyl výkon obrany hoden týmu, který hraje Mattoni NBL," vyjadřuje se trenér Lions kriticky ke hře svého týmu.
Hráči USK Praha  skutečně zaznamenali spoustu jednoduchých košů a k pokusům za tři body dostávali od domácích často hodně prostoru. Ve střelbě za tři body však Jindřichohradečtí nijak zvlášť nezaostávali. Oba týmy měly po šestadvaceti pokusech za tři body a Pražané se trefili čtrnáctkrát. Domácí Lions zaznamenali jen o dva úspěšné pokusy méně. „Hosté měli na střelbu za tři body dost času, ale bylo to i díky jejich nesmírné aktivitě. Neustále nám dělali problémy ve hře jeden proti jednomu a pak jim vznikaly úplně volné střely pro hráče, kteří je dokázali proměnit," chválil útočnou  aktivitu USK Karel Forejt.
V této činnosti se však nedá moc vytknout ani Lvům. Ti nastříleli v posledních dvou utkáních dohromady 194 bodů. Dobrou produktivitou se však Lions mohou pyšnit vlastně po celou sezonu. „Proti USK jsme dali devadesát bodů, což není vůbec špatné, ale nemůžeme pomýšlet na vítězství, když na druhou stranu 109 bodů dostaneme. To musíme zlepšit, protože jinak nemůžeme uspět," míní Karel Forejt.
Jindřichohradečtí Lvi začali zápas velice špatně. Poprvé se trefili až po více než třech minutách hry a museli dotahovat jedenáctibodové manko, které nabrali již před půlkou první periody.
V průběhu druhé čtvrtiny se jim povedlo přiblížit se na rozdíl jediného bodu, ale po špatném začátku druhé půle přišel tento dílčí úspěch vniveč. Jihočeši tak byli nuceni ve snaze o vyrovnání hru znovu otevřít. Ani tento argument však u trenéra Forejta neuspěl. „My jsme měli otevřená vrátka celý zápas. Možná tam byly nějaké náznaky, že bychom chtěli začít bránit, ale záhy byly utnuty. Někdy třeba i díky šťastnému koši, ale to k tomu patří," nehledá výmluvy jindřichohradecký kouč.
Mnohem víc důvodů ke spokojenosti měl trenér USK Praha Ken Scalabroni. Jeho tým byl v podobné situaci jako je v současné době Jindřichův Hradec před Vánoci, kdy USK na jihu Čech prohrál 85:73. „Když jsme tu hráli naposledy, ležela na nás deka. Dnes ale mohu být s naším výkonem spokojen," oddechl si trenér USK. Odplata tedy Pražanům vyšla výborně.
„Jsem moc rád za vítězství, protože jsme tušili, že skupina A2 bude hodně těžká. Všichni víme, o co jde, a proto mají body získané venku cenu zlata. Hráči Jindřichova Hradce jsou běhaví, a když je necháte hrát, je těžké je ubránit. Nám se to tentokrát povedlo a jsem za výhru moc šťastný," neskrýval svou radost kouč Scalabroni.
V dalším zápasech skupiny A2 Opava porazila Svitavy 90:72. Chomutov měl hrát v Levicích, ale kvůli sněhové kalamitě Severočeši na Slovensko nedorazili a vzájemný zápas obou celků byl odložen.
Další zápas sehrají basketbalisté Lions Jindřichův Hradec již zítra a vydají se znovu na sever Čech, tentokráte do Ústí nad Labem. Pokud chtějí Jihočeši pomýšlet na předkolo play off, potřebují vyhrát. V případě neúspěchu by si naopak mohli situaci zkomplikovat z hlediska záchrany.