Na šampionát postoupí devět vítězů svých kvalifikačních skupin a pět nejlepších týmů ze druhých míst. Pořadí ve skupinách určují zápasy se všemi týmy. Aby ale mohlo dojít k porovnání týmů na druhých místech, budou týmům ze čtyřčlenných skupin, tedy i té české, odečteny výsledky s posledním celkem skupiny.

„V týmu hrály tři hráčky, na jejichž výchově se podílely jihočeské kluby,“ všiml si zkušený trenér Miroslav Vondřička, který aktuální dění na basketbalových palubovkách sleduje velmi pozorně. „Kamila Štěpánová začínala v Táboře, Veronika Voráčková v Českých Budějovicích a pokračovala ve Strakonicích, dala zde jako dorostenka 1168 bodů.“

Jako žákyně ve Strakonicích začínala nejlepší střelkyně a výrazná opora zápasu v Itálii Julia Reisingerová. „Ta dala jako žákyně 1680 a jako dorostenka 154 bodů,“ nahlíží Vondřička do svých pečlivých statistik.

Strakonický trenér našel výrazný vliv jihočeského basketbalového prostředí také na výkonnostní růst Kateřiny Elhotové. „Zanedbatelné není, že právě tuto dlouholetou střeleckou oporu žen přivedl na hřiště její dědeček Vojta Elhota‚ který patřil k oporám strakonických druholigových mužů.“

Jmenované basketbalové reprezentační hráčky jsou ve své kategorii mezi dvacítkou nejlepších střelců strakonické basketbalové historie.

Aktuálně se dopracovaly až mezi českou elitu, která usiluje o postup na evropský šampionát 2021.

„I když na jejich rozvoji se podíleli postupně další trenéři a kluby, tak tyto hráčky získaly základy na našem jihu,“ uvažuje strakonický a jihočeský patriot.

Miroslav Vondřička se narodil roku 1933 v Bratislavě, odkud se s ním rodiče na počátku války vrátili domů, do Pošumaví. Podle Vondřičky talentované hráčky dostaly dobré základy právě na českém jihu.

„Stejně jako se projevila jejich osobní snaha po zlepšení.“ Strakonický basketbal patří ve výchově mládeže dlouhodobě k nejlepším.

Podle Vondřičky je ale třeba, aby pracovali trenéři i v dalších městech. „Stejně jako Strakonice jsou nutné i jiné kluby, malé kluby. V současné době kromě Strakonic mají přímou účast České Budějovice a Tábor.“

Česká reprezentace má na svém kontě dvě vítězství. Podílely se na něm i basketbalistky, které začínaly v dívčím věku v menších českých klubech. „Naděje na postup České republiky na mistrovství Evropy žen potvrzuje, jak je nutný každý kroužek, každý klub. A jak je důležité je podporovat a také se snažit se o jejich rozšíření,“ dodal Vondřička.