Pátý den to na paralympiádě v Riu poprvé zacinkalo. Česká výprava má první medaili a zasloužila se o ni Jihočeška Běla Třebínová.
Plavkyně, která se v Českých Budějovicích připravuje pod vedením trenérky Evy Šmausové, si vyplavala bronz na trati 50 metrů volným způsobem.

Do finále se Třebínová kvalifikovala časem 41,44 a čtvrtým místem ve druhé rozplavbě. „Musím říct, že po rozplavbě jsem si takový výsledek ani nepředstavovala. Ale trenérka Andrea Věnseková pořád tvrdila, že na to mám," svěřila se na webu Českého paralympijského výboru Jihočeška.

Jak se ukázalo, trenérka odhadla možnosti Běly Třebínové dokonale. Česká reprezentantka ve finále pořádně zabrala a zlepšila se o více než čtyři vteřiny. Její čas 37,37 nakonec stačil na třetí místo! Za vítěznou Číňankou Zhang Li zaostala Třebínová o půl vteřiny. Stříbrná skončila domácí plavkyně Maria Joana Silva.

„Jsem moc šťastná a doufám, že se mi to podařilo prolomit i za ostatní a od teď začnou medaile sbírat i další čeští sportovci," doufá Běla Třebínová.

Na její výsledek s napětím čekala doma v Českých Budějovicích i její trenérka Eva Šmausová. „Byla jsem tak nervózní, že jsem se na to nemohla ani dívat. Zpráva o úspěchu Běly se však ke mně dostala takřka okamžitě," řekla včera Deníku koučka Třebínové.

Také ona pocítila nesmírnou úlevu. „Mám hroznou radost, když si vezmu, v jak těžkých podmínkách Běla trénovala," vzpomněla si Šmausová na chladnou vodu českobudějovické letní plovárny nebo dojíždění za tréninky do Českého Krumlova. Podle trenérky však pondělní bronzová medaile z padesátky volným způsobem nemusí být jediným cenným kovem, který si Třebínová z jižní Ameriky přiveze. „Všichni jsme zvědavi, jak se jí povede v její korunní disciplíně, kterou je padesátka znak. Podle mě má všechny předpoklady uspět," dodává Šmausová.

Včera odpoledne se Běla Třebínová ohlásila Deníku přímo z Ria. Pozdravuje všechny z budějovické plovárny a pozdrav posílá i na bazén do Českého Krumlova. Svým fanouškům vzkazuje: „Děkuji vám všem, kteří mi držíte pěsti, a těším se, až vás uvidím."