Nejprve Jižní Korea, teď Jihočeský kraj. Takový je program druhé výkonnostní skupiny Světové ligy volejbalistů.
Sportovní hala, která v zimní sezoně slouží hokejistům Motoru, už je nachystaná. Multimediální kostka je odsunutá do rohu, tam, kde na ledě červeně září středová čára, teď visí volejbalová síť.
Natěšení jsou i hráči.
Nejvíc ti, kteří, mají osobní zkušenost s dresem českobudějovického Jihostroje. Od dneška do neděle se Češi střetnou v rámci druhého turnaje letošní Světové ligy s celky Egypta, Portugalska a Nizozemska.
Z Jižní Koreje si svěřenci španělského trenéra Miguela Falascy přivezli čtyři body, tři za čtyřsetové vítězství nad Finskem a bod za těsnou porážku s domácí reprezentací. V závěrečném duelu se Slovinskem bohužel český reprezentační tým vyšel bodově naprázdno. „Zápas se Slovinskem nebyl špatný, v některých chvílích jsme dokonce hráli velmi dobře, ale byly v zápase nějaké chyby a situace, které jsme nevyřešili dobře. Slovinci hráli skvěle v obraně, měli silné podání a celkově byli lepší," uvedl trenér.
Hráči dobře vědí, jací soupeři na ně čekají. Snad jen nad Egyptem visel otazník. Manažer české reprezentace Jiří Popelka před zápasem uvedl: „Egypťané nehrají evropský styl volejbalu, loni jsme je právě tady porazili, věřím, že se nám to podaří také tentokrát."
Sobotním soupeřem české reprezentace budou Nizozemci. „Mají vynikajícího nahrávače, který působil v české extralize v Kladně," připomíná nesporné kvality Van Haarlema smečař Petr Šulista, který na tribuně bude mít zcela jistě celou řadu kamarádů, příbuzných. Pochází totiž z Českého Krumlova a do světa velkého volejbalu vstoupil v dresu Jihostroje…
A neděle?
Ta bude patřit duelu ČR – Portugalsko. „Čtyři roky jsem je neviděl," smál se Filip Habr. „Konkrétního o Portugalcích nevím nic," kroutil hlavou dvoumetrový nahrávač, který po sezoně opouští mistrovský Jihostroj. Jeho zkušenější kolega Aleš Holubec čeká od Portugalců především „šikovnost".
„Je to vidět i ve fotbale, jak jsou šikovní s míčem, jejich účko hrálo v Itálii, středák ve Francii, jsou to kvalitní volejbalisté, ale nemají zase tak zářivé hvězdy, budou sázet na týmový výkon." Holubec se silných protivníků rozhodně nebojí. „Jsou to týmy zhruba na naší úrovni," poznamenal blokař týmu.
Reprezentace ČR: Jakub Janouch, Filip Habr, Aleš Holubec, Adam Zajíček, Vladimír Sobotka, Marek Beer, Petr Michálek, Marek Zmrhal, Jan Galabov, Petr Šulista, Donovan Džavoronok, Adam Bartoš, Michal Finger, Jan Hadrava, libero: Daniel Pfeffer Daniel. Trenér: Miguel Falasca, asistenti: Nekola a Storti.

Světová liga v Budvar aréně:
České zápasy:
Dnes:ČR – Egypt
Sobota:
ČR – Nizozemsko
Neděle:
ČR – Portugalsko
(všechny zápasy v 19.10)