Jihostroj České Budějovice hostil v odvetném utkání čtvrtfinále Českého poháru Lvi Praha. V prvním vzájemném souboji byli úspěšnější Jihočeši, kteří dokázali zvítězit v pětisetové bitvě.

Domácím volejbalistům vůbec nevyšel úvod zápasu (4:12), naopak hostům se dařil servis a následně obrana na síti. Na palubovku trenér Dvořák poslal zkušeného Michálka, který měl za úkol pomoci týmu s přihrávkou a v obraně v poli. Lvi ale dál předváděli výborný výkon a získali za dvacet minut první set (15:25).

Martin Bidař a Jelizaveta Žuková
Martin Bidař se před startem na OH cítí výborně

Hostující trenér neměl důvod sahat do základní sestavy, na domácí straně vyměnil Stoiloviče Michálek. Reprezentační nahrávač Janouch ve „lvích“ službách mohl servírovat krásné míče, protože Pražané se soupeřovým podáním neměli problém. Osud setu vzal ale do rukou za stavu 14:14 Casey Schouten, který čtyřmi dělovkami za koncovou čarou převážil vedení na stranu Budějovic. Domácí už si set vzít nenechali, zakončili ho parádním blokem útoku Tomáše Kriška.

Ve třetím dějství už domácí volejbalisté působili mnohem jistějším dojmem, jako by z nich spadla nervozita. Stále častěji zastavovali útoky pražských Lvů blokem, tedy zbraní, která tradičně zdobí jihočeský volejbalový stroj, a přidávali i body z podání (Schouten, de Amo i Licek).

Čtvrtý set byl ve znamení snahy urvat každý bod, nenechat balon spadnout na zem a vybojovat postup, nebo ještě naději. Emoce byly rozjitřené na obou střídačkách. Víc klidu si do koncovky schovali jihočeští volejbalisté. Poslední bod zápasu zařídil ranou Schouten.

Jihostroj České Budějovice se ve čtvrtfinálovém utkání rozjížděl pomalu, nakonec ale získal potřebné tři sety, vítězství, a tedy i postup do Final four Českého poháru. Turnaj budou hostit 20. a 21. února Teplice, České Budějovice se utkají s Ostravou, Karlovarsko narazí na Liberec.

VK Jihostroj České Budějovice – Lvi Praha 3:1 (-15, 20, 16, 18), čas: 94 minut, rozhodčí: Rychlík, Dušek, diváků 580.

České Budějovice: Schouten, Licek, Polák, de Amo, Stoilovič, Mach – libero Kryštof (Michálek, Sedláček, Šulista). Trenér: René Dvořák.

Praha: Janouch, Tomáš Kriško, Todua, Toman, Smith, Nedeljkovič – libero Moník (Vodička, Pliasetsky, Mihajlovič, Čech). Trenér: Tomáš Pomr.