Po triumfu v domácí ligové soutěži a prvenstvích na turnajích Prague wheel open a ve švýcarském Notwillu, si tělesně postižení florbalisté připsali další velký úspěch na významném podniku. Tentokrát uspěli v Malmö, kde o víkendu proběhly evropské sportovní hry handicapovaných pod názvem Malmö Open.
Pořadatelé uspořádali jubilejní čtyřicátý ročník a vůbec poprvé hry otevřeli také florbalistům. Jinak v Malmö předvedli své umění sportovci v celkem osmnácti sportovních odvětvích.
Kromě českobudějovických Štírů se na turnaji ve florbale představily tři domácí týmy a také Abak Ostrava.
Na úvod se Jihočeši střetli s několikanásobným mistrem švédské ligy Nacka Hi a vyhráli 5:3. „V tomto utkání jsme si nastavili laťku opravdu vysoko, protože Nacka má kvalitní mužstvo a právem byla mnohými považována za jednoho z hlavních favoritů turnaje," okomentoval první vystoupení Štírů na turnaji kapitán František Šindelář.
V dalším utkání se Štíři utkali v „českém derby" s florbalisty Ostravy. Oba týmy se velice dobře znají z domácí ligy a tentokrát uspěly České Budějovice, které zvítězily jednoznačně 9:0. „Tento zápas byl spíš takový oddechový," trefně poznamenal Šindelář. Jihočeši otevřeli skóre již po třiceti vteřinách a průběh zápasu pak měli pod kontrolou.
Ve třetím utkání pak Štíři zdolali další švédský celek Calmif Knights 4:0. „I tento zápas byl spíš lehčí," řekl k třetímu vystoupení českobudějovického týmu František Šindelář.
Posledním soupeřem Jihočechů ve skupině byl třetí ze švédských celeků Grif Invalidos z Göteborgu. Vzhledem k ostatním zápasům bylo jasné, že Štírům může uniknout finále jedině v případě porážky o více jak tři branky. V bojovném utkání si Jihočeši vypracovali dvougólový náskok, který ale v závěru zápasu ztratili, a mač nakonec skončil nerozhodně 2:2. „Určitě jsme měli vyhrát, ztrátu dvou bodů jsme si vlastně zavinili sami," připomněl kapitán Štírů dva nešťastné momenty v posledních minutách, po kterých Štíři dvakrát inkasovali.
Nic to však nemohlo změnit na zaslouženém postupu Českých Budějovic do finále. V něm se Štíři v neděli utkali podle očekávání s Nackou Hi. „Už před finálovým duelem švédští kluci prohlašovali, že touží po odplatě za nevydařený zápas ve skupině," přibližuje bojovou náladu Švédů před vyvrcholením turnaje útočník Štírů Zbyněk Sýkora.
Švédové nastoupili do finále v ještě silnějším složení. V prvním utkání ve skupině jim totiž chyběl klíčový hráč Tommy Almlöf, který dal přednost souběžně hranému utkání v basketbalu.
Nacka ve finálovém zápase Jihočechy tlačila, nicméně Štíři dokázali využít své šance a vedli 2:0. Když Švédi čtyři minuty před koncem vyrovnali, zdálo se, že jsou na koni a v závěru budou mít více sil.
Poslední slovo však měli Jihočeši, kteří šťastnou brankou Šindeláře rozhodli o svém vítězství v zápase a prvenství na turnaji.
„Potěšila mě soudržnost našeho týmu. Myslel jsem si ale, že domácí Švédové budou silnější. Z jednotlivců bych vyzdvihl Zdeňka Čížka, který byl možná nejlepším hráčem celého turnaje. Zklamala mě snad akorát dlouhá cesta," zhodnotil turnaj v Malmö kapitán František Šindelář.
I z cesty si však florbalisté na vozících přivezli navzdory únavě pěkné dojmy. „Zážitkem pro nás byla jízda přes Öresundský most spojující Kodaň s Malmö. Trochu jsme si odpočinuli na trajektu, takže to bylo celkem v pohodě," doplňuje Zbyněk Sýkora.
I on byl průběhem florbalového turnaje potěšen. „Švédský florbal je o level výš i v kategorii postižených. My jsme ale hráli velmi dobře a sám jsem překvapený, jak nám to šlo. Měli jsme i štěstí, ale musím říct, že turnaj nás zastihl v dobré formě," říká Sýkora a přidává perličku na závěr: „Když nám pořadatelé předávali putovní pohár, poprosili nás, jestli bychom jim ho příští rok zase přivezli. Tím nás zároveň pozvali na další ročník. Trochu jsme zavtipkovali, že nám to příští rok nevyjde a asi nepřijedeme. Samozřejmě ale budeme rádi, když se budeme moci za rok znovu zúčastnit a úspěch zopakovat."

Výsledky Štírů:

Nacka Hi – Štíři ČB 3:5, Štíři ČB – Ostrava 9:0, Calmif Knights – Štíři ČB 0:4, Štíři ČB – Grif Invalidos 2:2. Finále: Štíři ČB – Nacka Hi 3:2.
Konečná tabulka:
1. FBC Štíři České Budějovice
2. Nacka Hi
3. Grif Invalidos
4. Calmif Knights
5. Abak Ostrava