Ve Strakonicích tak vznikla motokrosová akademie, kterou vede právě David Čadek pod dohledem velezkušeného trenéra, kterým není nikdo jiný než jeho otec Jaroslav. „O akademii je docela velký zájem. Je to z mé strany takové předávání zkušeností, které jsem za svou kariéru nasbíral a které mi také taťka předal. Snažím se je dát zase dál a musím říct, že mě to baví," tvrdí David Čadek.

Jihočeský patriot jezdíval i mistrovství světa a v motokrosu ho hned tak něco nepřekvapí. „Nechci se chválit, ale  chyby na motorce poznám a myslím si, že klukům mám co říct," je přesvědčen. „Oni poslouchají a mám radost, když vidím jejich výkonnostní růst. Většina z nich je v pubertě a občas je to s nimi také  složité, ale baví mě to," ujistí.

V Čadkově akademii se připravují jezdci od pěti do čtrnácti let. „Máme kolem deseti kluků. To je maximum, co se dá zvládnout. Kdyby mi nepomáhal taťka, tak bych asi nestíhal, abych se všem mohl věnovat na sto procent. S jeho velkou pomocí se to zvládnout dá, ale více kluků už bychom asi skutečně mít nemohli."

V akademii jsou mladí jezdci, kteří se připravují denně. „Každý den trénujeme. Fyzičku i jízdu na motorce. Někteří kluci pak jezdí jenom na tréninky na motorce. Ale většina chodí denně a makáme na fyzičce i na motorce. Nechybí plavání, posilování nebo kolo.  Na motorce býváme dvakrát v týdnu. Jeden je pořádný náročný trénink a ten druhý je zaměřený na techniku jízdy," dává nahlédnout do tréninkového plánu.

Pro tréninky využívá Čadkova akademie tratě v okolí Strakonic. „Jezdíme do Jinína, Nihošovic, Netolic i na další tratě. Snažíme se, aby tréninky byly pestré."

Jeden z Čadkových svěřenců Roman Votava se objevil ve třídě MX2 Junior i na úvodním závodě juniorského mistrovství republiky v Jiníně a na své konto si připsal jeden bod. „Je to jeden ze závodníků, který udělal největší pokrok. Ale ti kluci jsou vyrovnaní a každou neděli je to na závodech jinak. Jsou to mladí jezdci a výsledky mají proměnlivé. Byl bych rád, kdyby se někdo z nich prosadil v mistrovství republiky," přeje si.

Přestože se věnuje hlavně trénování, ještě si Čadek také sám s chutí zazávodí. Druhý závod mezinárodního mistrovství republiky v Pacově však musel vynechat. Na vině bylo nepříjemné zranění ze závodu krajského přeboru v Kaplici. „Podruhé v životě na mě s motorkou někdo skočil. Poprvé to bylo někdy v osmnácti na německém mistrovství. Teď to udělal v Kaplici Vašek Haas. Vůbec nevím, co dělal. Mohl mě zmrzačit. Moc daleko od toho nebylo," ještě teď kroutí hlavou. „S Vaškem jsme kamarádi, soupeříme spolu od malička. On z toho vyšel s otřesem mozku. Bylo to ve velké rychlosti a hlavně to bylo úplně zbytečné. V motokrosu se podobné věci stávají, ale tohle bylo hodně nesmyslné a mohli jsme si oba hodně ublížit," diví se.

Ke kritickému momentu došlo hned krátce po startu závodu. „Trefil mě předním kolem do zad. Dva dny jsem byl v nemocnici a záda mě bolí pořád. Naštěstí tam není žádný nález, ale tahali mi odtud nějakou sraženinu, takže něco se tam událo," připustí.

Neúčast v Pacově Čadka mrzela. „Ještě v pátek ráno před závodem jsem přemýšlel, že bych jel. Pacov je totiž vždycky suprově připravený závod, na který přijde spousta lidí. Ale nemohl jsem ani popoběhnout, takže jsem to zabalil," konstatuje.

Na sobotním krajském přeboru v Netolicích už ale nechyběl a startoval na motocyklu jihočeské výroby VM. „Je to stále více moje srdeční záležitost. Motorka začíná fungovat. Letos jsme si dali za cíl krajský přebor a připravit motorku na příští rok pro mistrovství republiky. Mám radost z toho, jak ji Bohouš Staša dokázal nachystat," chválí.