"Atletka, vodačka, volejbalistka, nyní pilná turistka a zážitková fotografka," napsala o ní organizátorům nedávného tradičního setkání atletů budějovických oddílů z 50. a 60. let Olga Kozáková s připomínkou jejích kulatin. Byla připravena přispět jí na květinu.

Dva dny před srazem nám "otec svolavatel" Jirka Porcal napsal, že tu kytku zrušili. Heda nepřijde, jede na výlet do Novohradských hor. Při obědě ve školní jídelně nám pak potenciální oslavenkyně přiblížila, že šli k výročí Klubu českých turistů část cesty Pamětí Vitorazska z Vyšného do Českých Velenic. Asi dvanáct kilometrů.

Popsala to pak na svém facebooku i s fotkami. Stejně jako svou sobotu 4. června - výlet přes Jílovice, Lhotku, Petříkov, v neděli 22. května cestu na svěcení kapličky v Mýtinách… K jejím textům na sociální síti, kterou se suverénně naučila ovládat, nám napsal jeden z jejích internetových přátel Svatomír Mlčoch, že nemůže nic přidat: "Spojil nás zájem o krásná místa hlavně jižních Čech…"

Na výletě.Na výletě.Zdroj: Deník/archiv

"Chodí ale někam každý den," prozrazují její další kamarádi. Ráno se sebere a někam jede…

Dálkové pochody ji nebaví, to je prý, jen aby se šlo - její nejdelší měřil asi 35 kilometrů. "Zato přelézat potoky, les kolem, to mám ráda," říká. Nejkrásnější jsou pro ni Novohradské hory, Slepičí, z řek Malše… Na šumavské chalupě bývali každý týden, dokud byl manžel, teď tam jede, když jí náhodou zbude čas.

Atletické intermezzo

Atletika je dávno pryč, stopy, které v ní zanechala, jsou ale navěky ve statistických análech. V roce 1949 zaznamenala čs. ročenka čas 8,6 Weiserové z ČB I na 60 metrů neregistrovaných, v roce 1953 ji uvedla jako dvacátou v Československu na 200 m s krajským rekodem 27,9. To běhala za Slavoj. Její oddílová kolegyně Jiřina Hondlíková byla tehdy například pátou čs. půlkařkou se 2:26,4. Skobla uměl v kouli teprve "jen" 17,54, Vilda Mandlík sprinty za 10,8 a 22,1, Standa Jungwirt běhal 1:48,6 a 3:45,0, Emil Zátopek 14:03,0 (Franta Vávra ze Slavoje 26. s 15:26,0) a 29:01,6… Ten slavný Emil jí ostatně jednou předával tepláky po závodu při sportovních hrách mládeže. Vedla tehdy do posledního kola, ale doběhla šestá, vzpomíná.

V jižních Čechách běhala v tu dobu nejrychleji Zdena Zemanová z Gymnázia Tábor 7,9 a 12,8, zářila všestranná Zdena Mynaříková, Jaroslava Komárková-Křítková byla ve vrhu koulí teprve 23. s 10,93 metru, nejspíš coby čerstvá maminka, než se další sezonu vrátila na 3. místo se 13,48, atd. Písecký Třešňák už zaběhl 1500 m za 4:00,2 a steepla za 9:24,0, koulař Kolda ze Slavoje útočil na čtrnáct metrů, oštěpař Sláva Ciboch byl krajským rekordmanem se 56,57 metru - Heda byla v dobré společnosti! Někteří z té party jsou na snímku ze srazu roku 2018: zleva Zdeněk Váňa, Heda Řepová, Franta Brych, Vláďa Uhlíř, Ruda Houfek a Jirka Škáva. Vzpomíná na trenéry Kavana, Karla Jiravu…

S atletickými přáteli…S atletickými přáteli…Zdroj: Deník/archiv

Přesto poměrně brzy "utekla". Učarovala jí vysoká síť a hrála za Lokomotivu ČB; tehdy je vedl taky Jarda Postl. Manžel Václav Řepa ji dovedl ke kanoistice, závodila na hladké vodě, ale sjela na kajaku kdeco, ráda vzpomíná třeba na vlny Malše…

Má na co vzpomínat, ale nejspíš na to nemá čas. Je neustále v pohybu. Z oběda, při kterém nám vyprávěla, zase chvátala - odpoledne měly sraz bývalé kolegyně z banky. Každý měsíc se jich schází tak kolem patnácti…

V neděli ji teď čekají další kulatiny. Na které z těch minulých vzpomíná? ptali jsme se. Vytáhla je hned, jak k sedmdesáti nebo pětasedmdesáti jela do Paříže. Obě dcery si tehdy udělaly čas a vyrazily společně… Letošní výročí oslaví v Česku, možná prý výletem na Třístoličník.

Tak ať jim vyjde počasí lépe než ten čtvrtek, o kterém mi v mailu druhý den napsala: Včera na raftech jsem zažila krásný den. Tak důkladně jsem nepromokla už dlouhá léta:-) !

A pokud sejde z té kytky avizované starými atlety, ona si určitě zase přivoní k některé, která jí padne do oka někde u potůčku nebo na palouku…