Basketbalistům Jindřichova Hradce se nedaří.

V lize prohráli pět zápasů v řadě a vytoužený postup do play off je momentálně na hony vzdálený. Lvi jsou stále předposlední a na osmé místo začínají povážlivě ztrácet.
Naopak se Jihočeši musí mít na pozoru před dotírajícím posledním Brnem.
O příčině současných neúspěchů jsme hovořili s hlavním trenérem jindřichohradeckých basketbalistů Karlem Forejtem.

Co je hlavní příčinou současných neúspěchů?
Postrádáme lídra týmu. Momentálně jsme se rozloučili s naším nejlepším střelcem Noffletem, který v poslední době nehrál pravidelně. Přitom právě on, pokud byl zdravý, plnil roli vůdce. Nemáme potřebnou kvalitu a navíc jsme se ocitli v určité psychické nepohodě.

Co bylo důvodem Noffletových absencí?
Měl zraněné koleno a měsíc odpočíval. Pak se pokoušel zapojit, ale jeho problémy se nelepšily, a tak jsme se dohodli na ukončení spolupráce.

Situaci jste se snažili řešit již začátkem roku, kdy jste do týmu přivedli Devareauxe Manleyho. Do posledního utkání s Ostravou však již nenastoupil. Co bylo důvodem jeho absence?
Taky u nás skončil. V jeho případě to bylo z výkonnostních důvodů.

Proti Ostravě si poprvé v jindřichohradeckém dresu zahrál Jakub Kaša z Děčína. Jak jste byl spokojen s jeho výkonem?
Jakub Kaša předvedl velmi kvalitní výkon. Po jednom zápasu lze těžko dělat závěry, ale věřím, že právě on bude posilou.

Jaká ho čeká v Jindřichově Hradci perspektiva?
Je u nás na přestup do konce sezony. Měl by rozšířit rotaci našich pivotmanů a trochu ulevit nejvytíženějším Zuzákovi a Vošlajerovi. Právě tito dva hráli skoro pořád a proti soupeřům, kteří mohli točit až čtyři pivotmany, jsme to pak měli těžké.

Klub hodně spoléhá na zahraniční hráče. Z těch, kteří přišli před začátkem této sezony, zůstal už jen Stephon Lamar. Naplňuje vaše očekávání?
Lamar je na nejdůležitější pozici rozehrávače a měl by především připravovat střelecké pozice spoluhráčům. Třeba v utkání proti Ostravě hrál hodně individualisticky. Teprve, když to ostatním hráčům nejde, měl by rozehrávač vzít zodpovědnost na sebe. U Lamara se těžko hledá hranice, když to vzít na sebe a kdy nechat hrát ostatní hráče.

Podobné problémy jste řešili také s Američany, kteří u Vajgaru působili v minulé sezoně?
Ano, ale ti se brzy přizpůsobili potřebám týmu. Byli pak schopni zvládat vůdčí roli a zároveň odvádět dobrou práci pro tým.

Co by mužstvu pomohlo, aby se dostalo ze současné krize?
Naším problémem je, že zatímco ostatní týmy posílily, my děláme v rámci našich finančních možností pouze výměny hráčů. Pokud chceme přivést do týmu posilu, někdo jiný musí odejít. Chci věřit, že se v našem případě nejedná o krizi. Pomohla by nám jediná výhra, která by nás zase nastartovala.

Chystáte ještě nějaké další změny v kádru?
Za Noffleta by měla dorazit z Ameriky náhrada a uvidíme, jestli nový hráč přinese do týmu potřebnou změnu a pomůže nám.

Do konce základní části odehrajete ještě hodně zápasů. Jak vidíte vaše šance na postup do osmičky zaručující účast v play off?
Pokud bude šance se do play off dostat, určitě o to zabojujeme. Momentálně je však mnohem reálnější boj o záchranu a nejdůležitější pro nás bude soutěž udržet. Vnímáme i situaci na konci tabulky, dotahuje se na nás poslední Brno.