Na slavnou minulost pozemního hokeje v Českých Budějovicích se snaží navázat parta nadšenců okolo Jiřího Hanzala, který je šéftrenérem mládeže v tělovýchovné jednotě Meteor České Budějovice. Oddíl pozemního hokeje se věnuje v současné době dětem od šesti let a vedení klubu usiluje o to, aby se jednou do krajské metropole vrátila nejvyšší soutěž dospělých. Právě o tom jsme hovořili s Jiřím Hanzalem, který má v Meteoru nejmladší pozemní hokejisty na starosti.

Vedete oddíl pozemního hokeje v Českých Budějovicích. Na jakou cílovou skupinu je vaše činnost zaměřena?
Zatím se věnujeme pouze dětem, jelikož začínáme úplně od nuly. Do budoucna chceme naplnit všechny kategorie od dětí až po dospělé. To je ale myšlenka spíš do vzdálenější budoucnosti.

Jak staré děti pozemní hokej ve vašem oddíle hrají?
V současné době máme tři dětské kategorie, víc zatím není potřeba. Jsou to děti od šesti do dvanácti let.

Říká se, že dnešní děti mají obecně raději počítače než sport. Je těžké je získat v konkurenci počítačů nebo třeba jiných populárních sportů, jako je fotbal či hokej?
Děti mají zájem o cokoliv, záleží jenom na tom, jak se jim to podá. Když přijedete do první třídy a řeknete dětem, aby šli hrát pozemní hokej, fotbal, házenou nebo jakýkoliv jiný sport, tak půjdou. Stačí umět dobře jim to podat a ty děti pak není problém získat.

Vy sám jste hokejista. Jak vás vlastně napadlo začít vychovávat malé pozemkáře?
Můj nejlepší kamarád Jaromír Šára, který mi dělal i svědka na svatbě, hrával pozemní hokej. Má zkušenosti z mládežnického nároďáku a právě s ním jsem se o tom bavil vůbec poprvé. Tak jsem přišel na myšlenku vzkříšení českobudějovického pozemního hokeje.

A hned jste se pustil do práce…
To ještě ne. Hlavní impuls potom přišel ze svazu pozemního hokeje. Chtěli oživit tento sport v Budějovicích, protože zde má tradici. Investovali tedy do tohoto projektu peníze z nějakého fondu, a protože už jsem měl od kamaráda informace, pustil jsem se do toho.

Věříte, že by se jednou mohla hrát v Českých Budějovicích zase extraliga?
No já doufám, že ano. To je náš cíl. Bavilo by mě jednou pracovat s dospělými lidmi, ale to chce vývoj. Proto začínáme u dětí. Ze srandy jsme říkali, že do deseti let chceme mít v Budějovicích Ligu mistrů a přímé televizní přenosy na Eurosportu (smích).

Tak to by vůbec nebylo špatné…
To je ale jen legrace. Chceme, aby ty děti nemusely končit s pozemním hokejem už v žákovských kategoriích. Když už jsme to rozjeli, přejeme si, aby mohly hrát dál. A proč ne třeba dospělou extraligu v Českých Budějovicích.

Do té doby ale ještě asi pár pátků uplyne?
Samozřejmě, že to je ještě běh na dlouhou trať. Záleží také na postoji dalších institucí. Uvidíme, jak vyjde vstříc město a tělovýchovná jednota Meteor, pod kterou oddíl pozemního hokeje patří. Důležité je, abychom mohli využívat zdejší hřiště.

Jak kvalitní podmínky vůbec na Meteoru máte?
Za pomoci tělovýchovné jednoty jsme na vlastní náklady pročistili hřiště. K dispozici máme i šatny, takže podmínky nyní máme slušné. Teď už záleží, jak se to bude vyvíjet dál.

V jakém stavu se hřiště po letech, kdy nebylo využívané, nacházelo?
Hřiště bylo v dezolátním stavu. Spolu s kamarády jsme zvládli vlastními silami a prostředky vyčistit půlku hřiště. Na druhou polovinu už jsme si najali brigádníky.

Jak často se děti scházejí k tréninkům?
Během podzimu se mladší žáci scházeli dvakrát týdně a přípravka jednou. Někdy ale měli ti nejmenší vložené tréninky i o víkendu.

Jak probíhají tréninky během zimního období?
Už jsme se přesunuli do haly. Musím poděkovat všem trenérům, kteří se dětem v jednotlivých kategoriích naplno věnují, že se díky jejich práci podařila zachovat četnost tréninků. Mladší žáci tak trénují i nadále dvakrát až třikrát týdně a přípravka jednou.

Kde jste našli v zimních měsících zázemí?
Využíváme školní tělocvičny v ulici Matice školské a v Nových Hodějovicích. Jednou až dvakrát měsíčně chodíme také na umělou trávu na stadion SKP.

Hrajete i pravidelnou soutěž?
Mladší žáci hrají celostátní žákovskou ligu. Zatím s ne zrovna lichotivými výsledky, protože hrajeme teprve první rok a nastupujeme proti starším dětem, které už hrají pozemní hokej déle. Věřím, že příští rok už to může být o něčem jiném.

Jaká je v Čechách konkurence?
V kategorii mladších žáků hraje dvanáct týmů převážně z Prahy. Hraje se však i v Plzni a Hradci Králové. Ne všichni mají vlastní hřiště. V tom máme výhodu.