Házenkářky Lokomotivy si výhrou v posledním kole nad Vršovicemi B zajistily vítězství ve II. lize a právo postoupit do vyšší soutěže. V ní se však podle trenéra Zdeňka Jiránka nepředstaví. „Zvážili jsme všechna pro a proti a nakonec od postupu ustoupili. Ne kvůli financím, ale protože máme mladé hráčky a na první ligu by to herně asi ještě nebylo,“ vysvětluje trenér Zdeněk Jiránek.

Muži Lokomotivy ČB skončily ve druhé lize třetí od konce a čekají, co s nimi bude. Neví, zda sestoupí. „Čekáme, až skončí všechny soutěže. Z naší ligy by měly padat jeden až čtyři týmy, tak uvidíme, jak to dopadne… Důvodem je plánovaná reorganizace soutěží," vysvětluje panující nejistotu kolem sestupů trenér Loko Michal Kotvald. Sestup by byl pro suchovrbenský klub malou sportovní tragédií. "Krajský přebor není, muži by hráli sdruženou soutěž, kde by startovaly týmy z více krajů, kvalita soutěže je však s velkým otazníkem," obává se místopředseda oddílu Jan Reitinger

S těžkým srdcem respektuje přání většiny. Tým hlasoval a většina hráček si přála zůstat ve druhé lize. „Zvažovali jsme to dlouho. Bohužel se nám nepodařilo sehnat v kraji posily z Jindřichova Hradce či Písku. Chtějí hrát za vlastní kluby, navíc jsou to vysokoškolačky a mají zkoušková období a také různé jiné aktivity,“ konstatuje Jiránek. Lokomotiva se měla vyjádřit do 22. května. „Svaz už nás vyzýval, abychom sdělili, zda postoupíme. Pro mne jako trenéra je to smutné rozhodnutí, ale když holky samy nechtějí, respektuji to.“

Příklady z minulosti, kdy ženy Lokomotivy vyšší soutěž neudržely a po sérii porážek dohrávaly v křeči, byly varováním. Zdeněk Jiránek působí u týmu poslední rok a půl. „Z devadesáti devíti procent máme vlastní odchovankyně. Jsem unešený z toho, co dokázaly, protože půlka z nich věkem patřila do mladšího dorostu! Byli jsme překvapeni, jak si holky vedly. Kvalita druhé ligy není špatná, jak by si někdo mohl myslet. Sedlo nám to. Mladší holky doplnily ty starší a fungovalo to,“ pochvaluje si Jiránek.

Opory nechce jmenovat, ctí kolektivní duch. Faktem je, že Anna Dolejšová dostála pověsti střelce, byla třetí v celé soutěži. „Oporou je celý manšaft, který funguje jako dobře pro mazaný stroj,“ těší kouče. „Aničce to tým připraví a ona to tam jen nabouchá…,“ usmívá se. Kapitánkou byla zkušená Zuzana Hondlíková. „To je tmelič kolektivu,“ tvrdí kouč. Zajímavostí je účinkování bývalé brankářky Lucie Poláčkové na křídle. „Chytat ze zdravotních důvodů nesmí, tak jsme z ní udělali křídlo… Ale nehraje pravidelně, protože dělá u celníků a slouží dvanáctky.“

Házenkáři Hranic (v modročerném) přes domácí prohru v odvetě baráže se Strakonicemi udržely extraligu.
Výhra měla příchuť porážky, baráž ale Strakoničtí zvládli se ctí


Po sezoně se házenkářky scházejí při volejbalu, v červenci dostanou volno a začátkem srpna se vrhnou na fyzičku. „Přípravné období zakončíme turnajem někde v české republice,“ avizuje trenér Zdeněk Jiránek.

Ve druhé lize budou České Budějovice obhajovat prvenství. Pokud triumf zopakují, na druhý pokus možná na postup kývnou. Kádr doplní staronová tvář, Jana Rusfelová. Pivotka se vrací z Písku. „Manšaft bude o rok starší, hráčky budou mít už po maturitách a státnicích. Bude větší klid,“ naznačuje Jiránek, že by sportovní ambice mohly příště zvítězit. Tentokrát se v Suchém Vrbném drželi raději při zemi. „Pět nás bylo pro, zbytek proti. Přece jen byly obavy, že bychom dohrávali v sedmi, jako se nám to už stalo,“ připomíná Zdeněk Jiránek nedávnou historii.

Strakoničtí házenkáři vyhráli barážovou odvetu v Hranicích 27:26, na vybojování extraligy to ale po domácí porážce 27:29 nestačilo.
Házenkářům chyběly dva góly k účasti v extralize


Na zápasy žen chodilo kolem stovky diváků a hráčky si atmosféru užívaly. V sezoně se zaskvěly sérií třinácti vyhraných zápasů v řadě! „Krásnou šňůru nám pokazil až Tachov, další adept na postup,“ podotýká trenér Jiránek. Písek B zůstal o bod pozadu, Tachov skončil třetí a Jindřichův Hradec čtvrtý.

Jihočeši si nic nedarovali. V předposledním kole se na lídra vytáhl Jindřichův Hradec - vyhrál o devět branek! Na Lokomotivu jako by dolehla tíha okamžiku. „Hradec měl velké ambice na postup, utkání bylo hodně vyhecované. Děvčata se zalekla, že můžeme rozhodnout o vítězství v soutěži, a druhá půle byla z naší strany hodně nervózní. Holky se začaly klepat,“ líčí kouč. Naštěstí si českobudějovické hráčky mohly ztrátu dovolit. Na Střešovice si v derniéře věřily a po výhře 36:29 mohly slavit. Písecká rezerva se dotáhla na rozdíl bodu. „Nejvíc nás proháněl Hradec s Tachovem a Písek byl ten nenápadný čtvrtý vzadu, který z toho měl užitek, aniž by sám měl velké ambice,“ líčí Zdeněk Jiránek zápletku v boji o čelo tabulky, které mělo pro jeho tým dobrý konec, i když ne postupový.

Tak třeba napřesrok…