Hráči GBA Fio banky absolvovali dvaadvacetikolovou základní část s bilancí pouhých dvou výher a obsadili poslední příčku. Nyní je čeká dalších tucet utkání skupiny A2, kde poměří síly s Děčínem, Ostravou a Olomouckem.

Po nadstavbové části nejúspěšnější dva celky půjdou do předkola play off, pro třetí tým sezona končí a poslední si zahraje baráž na dva zápasy s vítězem I. ligy o účast v příštím ročníku nejvyšší soutěže, přičemž rozhodne více nastřílených bodů v součtu obou duelů.

Dosavadní výsledky se do tabulky započítávají, takže je celkem zřejmé, že boj o to, kdo se vyhne baráži, se reálně zřejmě omezí už jen na Jindřichův Hradec a Olomoucko, jež má na svém kontě o jednu výhru víc.

GBA Fio banka už se v klíčové fázi sezony bude muset obejít bez služeb Diaga Quinna, který v klubu skončil. „Diago z vážných rodinných důvodů požádal o uvolnění ze svého kontraktu a my jsme mu vyhověli. Přejeme mu hodně štěstí v soukromém životě a také v jeho budoucí basketbalové kariéře,“ poznamenal mluvčí GBA Fio banky Filip Hraba.

Jak známo, hradecký celek řešil těsně před koncem základní části rezignaci hlavního trenéra Gilberta Abrahama, kterou nakonec nepřijal a americký kouč tak mužstvo povede až do konce sezoně společně s asistentem Jimmy Rhoadesem a nově i ředitelem akademie Julianem Beťkem.

Jihočeši do skupiny A2 vstoupí v sobotu 29. ledna na palubovce Ostravy (17.30 hodin). Nová huť se opírá zejména o trojici zahraničních hráčů Vann (průměr 14,1 bodu na zápas), Radukić (13,8) a Ubilla (13,9), ovšem posledně jmenovaný byl od konce loňského roku kvůli zranění mimo hru, a tak není jasné, zda bude k dispozici.

„Ostrava má unikátní kombinaci silných veteránů hrajících pod košem, a také schopných střelců. Budeme se chtít vyrovnat jejich tvrdé fyzické hře a zároveň nepovolit ostravským střelcům volné tříbodové pokusy,“ podotkl před utkáním asistent Jimmy Rhoades.

GBA Fio banka je nejhůře bránícím týmem KNBL, takže je jasné, že klíč k úspěchu povede pouze přes zlepšenou defenzivu. Směrem dopředu je to lepší, v kádru je hned pětice střelců s dvouciferným bodovým průměrem na utkání, ať už se jedná o Craiga Victora, Willa Browna, Lukáše Stegbauera, Filipa Novotného a rovněž čerstvou akvizici Iana DuBoseho. A to ještě stále nehraje elitní kanonýr Torin Dorn, jenž doléčuje zranění ruky.

Ještě připomeňme, že nejbližší domácí utkání čeká Jihočechy v sobotu 5. února, kdy vyzvou Děčín.

„Velmi si vážíme podpory našich věrných fanoušků a věříme, že si v nejdůležitější fázi sezony najdou v co nejhojnějším počtu cestu do haly a pomohou nám,“ apeluje na diváky mluvčí klubu.

Nadstavbová skupina A2

9. Děčín 22 9 13 1774:1804 40,9%

10. Ostrava 22 8 14 1738:1881 36,4%

11. Olomoucko 22 3 19 1662:1945 13,6%

12. Jindřichův Hradec 22 2 20 1749:2120 9,1%