Za domácí béčko nastoupí v neděli Radim Valcha, za basketbalisty Děčína exbudějovický Jakub Důra. „Je to zajímavost," těší se na nevšední duel sportovní manažer BK Děčín.

Dres hradecké rezervy oblékne například Tomáš Šustek, jenž v ligové etapě českobudějovického basketbalu nastupoval s Jakubem Důrou ve stejném týmu.

Jak duel manažerů na palubovce dopadne, kdo je aktuálně lepším hráčem, Důra diplomaticky odmítá odhadovat. „Když jsem hostoval do Hradce z Kondorů, byl Radim Valcha jedním z mladých hráčů, kteří měli místo v kádru, ale v té sezoně byli v pozadí za hosty z matonky, z Brna a Liberce," vzpomíná s úsměvem Jihočech, jenž je v béčku Děčína druhým rozehrávačem. „Kryji záda mladému Janu Kohoutovi."

Navzdory funkci v managementu klubu zvládl absolvovat poslední dvě sezony v Severočeské lize, jak oblastní přebor v regionu nazývají. „Skončili jsme druzí za Ústím,  za které nastupoval třeba Pištecký. To si jako vítěz vybojovalo přímý postup."

Děčínští měli možnost získat licenci od Teplic, ale to odmítli. Vyšší soutěž si chtějí uhrát sami, přímo pod koši. Dodatečná kvalifikace je na konci sezony poslední možnost.

„Ze druhých a třetích míst jsme měli zájem jen my a Hradec. Hraje se na dvě utkání – v neděli v Jindřichově Hradci, v pátek v Děčíně," vyhlíží Jakub Důra dvojzápas. „Regulérní cestou se chceme o postup poprat, proto jsme se přihlásili," ujišťuje.

Na jih Čech se chystá s Děčínem i další českobudějovický odchovanec – Lukáš Linhart.  Nastoupit za béčko pro něj není nic mimořádného. „Jako hráč do 21 let může hrát za více celků. Je kmenovým hráčem Děčína, kde hrál za béčko, hostoval do první ligy do Trutnova a byl na soupisce našeho áčka pro matonku. Takže ve třech dnech mohl  stihnout odehrát tři utkání, což se mu někdy formálně povedlo, i když do nejvyšší soutěže nezasáhl, anebo jen minimálně," líčí Jakub Důra.

Podle bývalé opory Českých Budějovic na sebe na jihu Čech narazí dosti podobné týmy. „Tipuji tak podle soupisek, podle ročníků," říká. Zkušení hráči doplňují  perspektivní mladíky, pro které především kluby touží druhou ligu získat. „Soutěž by měla sloužit hlavně mladším hráčům," potvrzuje děčínské plány Jakub Důra, jenž se tentokrát do Budějovic nestihne podívat ani na skok. „Rodiče dorazí na zápas do Jindřichova Hradce, popovídáme si tam – a pak se vydám s kluky do Děčína. Na návštěvu rodiny si najdu čas jindy," uzavírá sportovní manažer BK Děčín a stále aktivní basketbalista rezervy Jakub Důra.

První utkání kvalifikace se hraje v neděli v J. Hradci od 17 hodin.