Republikový šampionát odstartuje pátečním závodem ve vrhu koulí, který proběhne na netradičním místě. Koulaři totiž nebudou vrhat na stadionu Míru, kde se budou konat všechny ostatní disciplíny, ale přímo v historickém centru Tábora na Žižkově náměstí.

Hlavním rozhodčím bude Pavel Novák, trenér a vedoucí atletického oddílu ve Čtyřech Dvorech. „Myslím, že je to dobrý nápad. Jistě to bude atraktivní i pro diváky, protože náměstí má své kouzlo. Jsou to sice náklady navíc, ale myslím, že to bude stát za to," těší se Novák.

Podobný názor má i Tomáš Janků, ředitel Českého atletického svazu. „Netroufám si říct, že jde o světovou premiéru, ale každopádně vrh koulí na náměstí bude v rámci republikového mistrovství unikátem," říká.

Tomáš Janků byl donedávna držitelem rekordu stadionu ve skoku vysokém, který činí rovných 230 centimetrů.

Předloni ho vyrovnal Jaroslav Bába, který bude i letos jednou z osobností mítinku. „Malinko se hledám v technice, ale vím, že mám natrénováno a doufám, že forma bude na mistrovství republiky gradovat. Tomáše se pokusím naštvat tím, že ten rekord alespoň o jeden centimetr překonám," usmíval se Bába.

Janků nejenže vytvořil v Táboře rekord stadionu, ale právě na stadionu Míru dosáhl svého desátého titulu mistra republiky ve výšce.

„Každý je přece rád, když ho někdo připraví o rekord," reagoval s humorem Janků. „Jardovi to opravdu přeji, protože byl vždycky lepší výškař než já. V sezoně nepodával pokaždé špičkové výkony, ale věřím, že na vrcholný závod je dobře připraven. Přeji mu nejen rekord, ale klidně rovnou 240 centimetrů," prohlásil na adresu Báby Tomáš Janků.

Výška mužů je na programu v neděli odpoledne.

V Táboře bude o nejcennější kovy usilovat rovněž překážkář Petr Svoboda.

V roce 2008 vytvořil na místním tartanu při Velké ceně Tábora v rozběhu český rekord. „Na ten závod si velice dobře pamatuji. Věřím, že se stejnou dravostí budu závodit i tentokrát. Samozřejmě, že na český rekord si stále troufám. Mým velkým cílem je posunout hranici co nejblíže k času 13,20 s," touží po dalším úspěchu Svoboda.