V dramatickém utkání se nakonec narodilo vítězství 3:1 na sety. „Hlavně úvod zápasu se mi ale nelíbil, byli jsme nervózní, nešly nám nohy, to se projevilo hlavně na servisu,“ hodnotil trenér Jihostroje René Dvořák.

Je pravda, že právě podání je činností, které moderní volejbal rozhoduje.
V nejlepších českých klubech jsou borci, kteří dokáží do soupeřova pole posílat nechytatelnou dělovku a ještě ji následně zopakovat. Bomby padají do rozvrácené obrany jedna za druhou. Takového střelce Jihostroj aktuálně nemá. Univerzál Filip Křesťan by jím snad mohl být, stabilita jeho podání v úvodu sezony není vysoká.

Další hráči používají převážně plachtící servis. Kdo by se tedy mohl stát zmiňovaným bijcem, který začne rozehru těžkým podáním? Určitě Australan Max Staples, možná Marek Šotola, snad Tomáš Fila…
Faktem ale je, že Jihostroji tato činnost dlouhodobě nevychází. Naposledy přiváděl diváky do varu a soupeře k šílenství před dvěma roky Chilan Gevert, občas si vydařenou sérii připsal na osobní konto postavou vysoký nahrávač Filip Habr.
Ti už ale v klubu nejsou, jejich žezlo musí převzít jiní. Třeba právě Filip Křesťan…
„Na podání musíme pracovat,“ říká Dvořák, který nebyl moc spokojený ani se souhrou týmu. „V té máme také veliké rezervy.“

V základní sestavě se nečekaně objevil mladík Josef Polák. První set se mu, stejně jako celému týmu, nepovedl.
Trenér ho brzy vystřídal, nahradil ho Ukrajincem Toduou. Po prohře nebyl moc spokojený ani trenér Od. Vody Jiří Šiller. „Náš estonský nahrávač několikrát překvapil i své vlastní spoluhráče, to by se stávat nemělo, ale přišel do přípravy až později, působil v estonském nároďáku, on je typem hráče, který dobře pracuje v tréninku, pevně věřím v jeho výkonnostní posun. “

Jihostroj nasadil poprvé v historii do boje Australana.
Max Staples naskočil do rozjetého boje. „Měl zdravotní problémy, po návratu z mistrovství světa ho bolela záda, do formy se dostává teprve pomalu, také o něm platí, že se bude lepšit, až víc natrénuje souhru. Je v plném tréninku teprve šest dní,“ popisoval René Dvořák.

Jihostroj čeká v sobotu cesta do Benátek nad Jizerou, které mají na soupisce bývalého blokaře Č. Budějovic Michala Sukubu a také před nedávnem volejbalistu Jihostroje, sympatického Venezualana. Vzpomenete si, jak se jmenoval? Andy Agustin Rojas Guevara.
Prostě „Ándy Rocháás.“