Předpovědi se dost různily. Experti si v posledních pěti letech všimli výrazného nárůstu kvality švýcarských týmů, zkušenosti a vzájemné konfrontace českých a švýcarských týmů mírně favorizovaly České Budějovice.

Jenomže realita prvního setu byla úplně jiná. Snad v úvodu byl průběh vyrovnaný. Pak už Švýcaři, kteří mají zahraniční trenéry, odskočili. V polovině prvního setu bylo rozhodnuto, domácí tým vyhrál drtivě 25:15. V sestavě švýcarského celku jsou Kanaďan nebo Portorikánec. Hlavním trenérem je Nizozemec Johan Verstappen, jeho asistenty Albánec Adriatik Kajtazi a Argentinec Carlos Propato.

Jihočeši jsou v rolích expertů. Miroslav Jirkal
Experti rostou na jihu. Lafata, Jirkal, Straka, Brabec. Hodnotí fotbal v Kataru

Švýcarský volejbal zaznamenal za posledních 5 let velký výkonnostní vzestup. Přesvědčili se o tom i volejbalisté Liberce, které z letošní pohárové Evropy vyprovodila nečekaně, ale zaslouženě Ženeva. Jihostroj ve druhém setu vzdoroval víc, ale stále byli ve vedení domácí (10:8). Závěr tohoto dějství byl pro vývoj celého utkání klíčový. České Budějovice trpělivě dohrávaly bodové balony, počkaly na chyby Schönenwerdu, a ty opravdu přišly. Koncovka vyzněla jasně pro tým z jihu Čech: 25:22.

Julie a Petr Kovářovi. Úspěšní volejbalisté postavili dům a usadili se na jihu Čech. Petr Kovář u Vodňan chytil vyzu velkou
Mistr Švýcarska chytil vyzu. Prohra Liberce je ostuda, favoritem je Jihostroj

V polovině třetího setu, to už se ale karta úplně obrátila, výborně hrající Jihočeši přitlačili na plyn. Zachův tým odskočil na 21:17 a najednou Švýcaři neměli čím odpovědět. Jihostroj skvěle bránil, přidal další čtyři proti jednomu bodu domácího celku a bylo jasné, že Zach a spol bez bodu domů nepojedou: 25:18.

Švýcaři se nevzdali, ale za českým týmem zaostávali. Jihostroj vedl 9:8, ale pak dokonce 21:14. Švýcaři ještě zabojovali (23:21), ale to už útočníci z jihu nebyli k zastavení: 25:22.

Jihostroj vyhrál 3:1 a má výbornou pozici před odvetou.

"Doma podle mě Jihostroj vyhraje tři nula na sety," předpovídá Petr Kovář, mistr Švýcarska se Ženevou, který trvale žije na Srubci u Č. Budějovic. Odveta se bude hrát v Českých Budějovicích 13.12. od 18.00.

1. zápas osmifinále Poháru CEV: Schönenwerd - Jihostroj ČB 1:3 (15, -22, -18, -22).