V patnáctém kole volejbalové Uniqa extraligy mužů vyhrál českobudějovický Jihostroj na palubovce Příbrami 3:1. Na vedoucí Zlín nyní v tabulce ztrácí už jen jeden bod, neboť Fatra vyhrála v Havířově až po pěti setech 3:2.

Do boje vyslal hostující kouč Petr Brom na smeč mladší dvojici Petr Michálek – Tomáš Fila, více se povedlo utkání jedenadvacetiletému Michálkovi. V utkání měl podle statistik Českého volejbalového svazu slušných 53 procent (19 útoků) oproti Filovým 35 (17). O něco málo byl Fila horší i na příjmu.

Na bloku opět dostali přednost Radek Mach (3 bloky) se Štěpánem Smrčkou (6). Navrátilec z Francie byl se 16 body nejlepším hráčem Jihočechů, stejný počet měla i tradičně nejvytíženější opora Budějovic univerzál Radek Motys. Na druhé straně byl nejaktivnější smečař Křesťan se 17 body. „Štěpán hrál výborně, stejně tak i Radek,“ pochválil oba své bývalé spoluhráče nynější asistent kouče Petra Broma Stanislav Pochop. „Štěpán vymazal příbramského blokaře Kriška, Nedostal se vůbec do hry, neškodil nám, i když by měl být jeden z jejich nejlepších hráčů,“ vysvětluje bývalý reprezentační kapitán.

Přestože trenér jihočeského celku před odjezdem do Příbrami prorokoval těžký zápas s nepříjemným soupeřem, v prvním setu byli jeho svěřenci jako nezastavitelný stroj. S perfektním příjmem a razantními útoky dovolili domácím uhrát pouze deset bodů. „V prvním setu jsme předvedli výborný bezchybný výkon, kterému nebylo co vytknout. Vše nám vycházelo od začátku tak, jak jsme si představovali,“ říká asistent Pochop.

Ve druhém setu to ale byli Kocouři, kteří vládli u sítě a Jihostroj tvrdým podáním rozstříleli na příjmu. Nahrávač Michal Sládeček spravoval odrážející se míče v nahrávky, ale na následné útoky už byla domácí obrana připravená. „Ve druhém setu si asi domácí řekli, že nemají co ztratit a začali tvrdě podávat. My jsme s tím začali mít problémy a od začátku nás dostali pod tlak. Začali jsme chybovat a set už nešel zvrátit,“ podotýká bývalý kapitán Českých Budějovic.

Vývoj zápasu byl jako na houpačce. Králem třetího dějství byli opět hosté, tentokrát se příbramské skóre zastavilo na čísle 17. „Vrátili jsme se k bezchybné hře, k výkonu z prvního setu. Kocourům už se tolik nedařilo, nedostali nás pod tlak.“

To pokračovalo i ve čtvrté sadě, i když byla nejvyrovnanější. „Celý set jsme vedli, vytvořili jsme si až šestibodový náskok, který jsme drželi až do koncovky,“ popisuje vývoj poslední sady Pochop.

Jenže vlastními chybami, také ale s přispěním rozhodčích, nechali své soupeře dotáhnout se ve skóre na rozdíl dvou bodů. „Naštěstí jsme set dohráli do vítězného konce. Ten nejdůležitější poslední bod jsme složili.“

S vítězstvím jsou tak Jihočeši pochopitelně spokojeni. „A se třemi body ještě více,“ doplňuje asistent.

Ten nyní s koučem Bromem začne připravovat své chlapce na soupeře jednoho z nejsilnějších. V sobotu totiž hostí Jihostroj libereckou Duklu.

Účastníka Vyzývacího poháru, který v minulém týdnu postoupil do třetí fáze této evropské soutěže. „Liberec je dlouhodobě na čele tabulky, má vždy velké ambice a minimálně jeden titul, ať už v poháru nebo extralize, chtějí vyhrát. Ve Vyzývacím poháru se jim minulý rok dařilo, letos postoupili, asi na tom budou psychicky dobře. Dá se očekávat pohledný volejbal,“ míní Pochop.

Vavex Příbram - Jihostroj České Budějovice 1:3 (-10, 16, -17, -23)
Rozhodčí: Krsek, Záhorcová. Čas: 100 min.
Č. Budějovice: Sládeček, Motys, Mach, Smrčka, Fila, Michálek, libero Juračka – Čajan, Torcello.