Byť v této třídě českobudějovický windsurfer Karel Lavický nezávodí, chtěl si vyzkoušet nové nářadí, na kterém se pojede již příští olympiáda. Ve svém příspěvku o tom informoval jachtařský expert Petr Vitoň.

Na světový šampionát se Lavický vypravil i se svým trenérem Patrikem Pollákem ze Slovenska, ale ten do Lotyšska přijel jako závodník. Mistrem světa se stal Litevec Juozas Bernotas, rovněž olympionik jako Lavický, druhý dojel Patrik Pollák a třetí skončil Radim Kamenský. Ovšem neztratil se ani Karel Lavický, jenž v kategorii lehkých vah bral třetí příčku. Ve věkové kategorii Masters byl Radim Kamenský druhý a na stejném stupínku v kategorii Seniors si pro cenu vyskočil Karel Lavický. Pro česko – slovenské barvy to bylo velice úspěšné MS.

MISTŘI EVROPY ZVOU NA LIPNO
Do jachetního klubu Kovářov zvou milovníky jachtingu na tento víkend novopečení mistři Evropy v jachetní třídě Tornádo Michaela a Marek Pavlišovi. Ti stejně jako další vyznavači této kdysi olympijské třídy budou v rámci Frymburského poháru závodit nejen o putovní pohár. Klání rychlých dvouplovákových sportovních jachet startuje v sobotu nástupem a brífinkem rozhodčích se závodníky v 10 hodin dopoledne a start první rozjížďky je naplánován na 11. hodinu. V neděli odpoledne dvoudenní klání končí.

V sousedním JK Černá v Pošumaví startuje ve stejný čas závod kajutových jachet v rámci závodu Lipenský vítr 2021, ale tento závod končí v tentýž den odpoledne.

Do třetice se na jachtách bude závodit i na rybníku Bezdrev. Pod Hlubokou tentokrát premiérově zamíří superrychlé lodě tříd RS 700 a RS Feva. Takže pod areálem pořádajícího YC DIM Bezdrev se bude nač dívat. I na Bezdrevu se začíná v deset hodin dopoledne a končí v neděli odpoledne.

SIVÍ ŠESTÍ V EVROPĚ
O víkendu skončilo ve Švýcarsku ME lodní třídy Pirát. Na uznávaném jachtařském revíru Lucernském jezeře se sjelo 45 posádek z Švýcarska, Rakouska, Turecka, Maďarska, Německa a Česka, aby bojovaly o evropský titul nejlepších pirátníků.

Z Česka přijela nejlepší česká posádka bratří Sivých ze Slavoje Hluboká nad Vltavou a Zdeněk Richter s Karolínou Vinterlíkovou z Doks. Pořadatelem evropského šampionátu byl klub RVB z města Brunnen, který zajistil účastníkům ubytování ve dvou kempech. Odjelo se dvanáct rozjížděk, které dokonale prověřily všechny posádky ve slabším i velice silném poryvovém větru.

V silné konkurenci především německých posádek se neztratili ani rodilí Budějovičáci, kteří nakonec jako jediní pronikli do první desítky, kde kromě nich byly pouze německé posádky! Druhá česká posádka z Máchova jezera obsadila sedmatřicátou příčku. Mistry Evropy pro tento rok jsou Billerbeck – Raithel, stříbro patří posádce Thoroe – Brendl a bronz brali Magnus a Ebel (všichni Německo). Šestá příčka patří Josefu a Daliboru Sivému ze Slavoje Hluboká nad Vltavou a 37. místo brali jachtaři z Máchova jezera – Doks Zdeněk Richter s Karolínou Vinterlíkovou.