Stolní tenista Pedagogu České Budějovice Pavel Kortus junior se stal v sedmnácti letech poprvé okresním přeborníkem mezi muži. Na Orlu těžko hledal rovnocenného soupeře.

Ve finále porazil legionáře Jana Válku 3:2 na sety. Hladce prošel skupinou, kde přehrál Michla, Hájka i J. Trnku. Mezi nejlepšími osmi vyřadil M. Krýsla a prvním, kdo ho mohl více potrápit, byl v semifinále turnaje mladší bratr Filip. Překvapení se ale nekonalo, rodinný ligový souboj ovládl favorit a bez ztráty setu postoupil do finále.

Divácky zajímavější bylo druhé semifinále, kde se utkal  Jan Válka, jeden z favoritů, s domácím Jakubem Sassmannem. Za stavu 2:1  na sety Válka prohospodařil čtyři mečboly a set prohrál 10:12. V rozhodující páté sadě ale dominoval 11:4.

V celkově vyrovnaném finále byl Pavel Kortus ml. od začátku o něco aktivnější, většinou ale rozhodovaly až koncovky. První dva sety vyhrál mladší hráč Pedagogu (13, 8). Ve třetím Válka vedl 8:3, ale znovu si zkomplikoval situaci. Kortus úspěšně dotahoval, dokonce obrátil skóre a měl za stavu 11:10 mečbol! Zkušenější Válka musel zabojovat, aby odvrátil konec zápasu.

Další šanci ukončit utkání měl hráč Pedagogu ve 4. setu, kdy opět vedl 11:10, ale kiks a prasátko v koncovce pomohly soupeři, který si vynutil ve finále pátý set (13:11).  V něm  šel Pavel Kortus junior od prvních míčků důsledně za vítězstvím a zaslouženě Jana Válku zdolal (11:7).

Bývalí oddíloví spoluhráči z Pedagogu se dobře znají, Pavel Kortus ml. se prý necítil jako favorit. „S Honzou Válkou jsem počítal jako s největším soupeřem. Má bilance s ním je na trénincích dost negativní, bývá to těsné, ale moc často s ním nevyhrávám," přiznal po finále okresní přeborník  a byl rád, že zapnul ve správnou chvíli. „I když účast byla slabší, přece jen tady bylo pár hráčů, se kterými se dá prohrát," prohlásil Kortus.

Na přebory Českobudějovicka v kategorii mužů a dorostu dorazilo všeho všudy devatenáct stolních tenistů, od RP III po třetí ligu. Jako jediný z legionářů se zúčastnil Jan Válka, hrající soutěž v Německu.  Obhájce titulu Pavel Hornych tentokrát nešel s kůží přeborníka na trh, předloňský vítěz Michal Houška se krátce mihl jen mezi diváky a jihočeský suverén Michal Vávra dal přednost turnaji v Nýřanech. I když má stolní tenis na Českobudějovicku širokou členskou základnu, většina hráčů okresní přebory pravidelně ignoruje (o ženách nemluvě, ty rezignovaly na účast už před mnoha lety), a tak letošní ročník pohříchu jen potvrdil klesající prestiž akce.

Turnaj ovládl Pavel Kortus ml., jenž za stoly vyhrál vše, co se na Střeleckém ostrově vyhrát dalo – v mužích i dorostu byl první, v deblu vždy po boku bratra Filipa…

Výsledky – dvouhra mužů: 1. P. Kortus ml. (Pedagog), 2. Válka (zahr.), 3.-4. F. Kortus (Pedagog), Sassmann (Orel). Debl: 1. P. Kortus, F. Kortus, 2. Válka, Sassmann, 3.-4. Dvořák, Rychlík (Hluboká); D. Lojka (Pedagog), Krýsl (Orel). Dorostenci – dvouhra: 1. P. Kortus, 2. F. Kortus, 3-4. Krýsl, Fesl (Orel), debl: 1. P. Kortus, F. Kortus, 2. Krýsl, Michl, 3.-4. Fencl, Fesl; Nečas, Konečný. Útěcha muži: 1. T. Trnka (Sokol ČB).