„Velice mě těší, že se podařilo tento projekt odstartovat. Jednak se ukazuje, že se navyšují finanční prostředky kraje do sportu. A za druhé, že se začínají podporovat i sporty, které nejsou tak masové, jako například fotbal nebo hokej. Přeji našim mladým karatistům mnoho úspěchů,“ uvedl Dvořák s tím, že krajská podpora činila 510 tisíc korun.

Celkové náklady, plánované zatím do června 2021, činí pak u karatistické akademie zhruba 1,26 milionu korun. Podle Petra Beníška, vedoucího projektu akademie, prošlo výběrovým sítem 40 dívek a chlapců ve věku 12 až 18 let. „Už dlouho jsme přemýšleli o tom, jak spojit síly a posunout karate i jeho vnímání v rámci sportu na jihu Čech. Proto jsme se rozhodli založit tuto akademii a využít k tomu dotační program kraje. Nastavili jsme poměrně těžké vstupní parametry, ale i tak se nám dalo dohromady 40 lidí. Základními kritérii přitom bylo vítězství na mistrovství republiky či opakovaný zisk medaile za poslední tří roky na tomto mistrovství,“ upřesnil Beníšek.

Většina peněz, jak Beníšek dále sdělil, poputuje na konkrétní akce akademie. „První z nich je již 24. srpna, kdy vyrazíme na společné soustředění do Poněšic u Hluboké nad Vltavou,“ uzavřel.(raš)