"Určitě přijedou vodáci, kteří budou soutěžit po Lipnem o body do Českého poháru," potvrdila olympijská vítězka Kateřina Neumannová, že v rámci Lipno sport festu nebudou chybět účastníci OH v Tokiu."A o dalších teprve budeme jednat, uvidíme, jak se budou olympijské hry vyvíjet."

Parkour, paddleboard, spikeball, veslování, volejbal, fotbal, cyklistika nebo běh vč. horského půlmaratonu. To je jen část sportovního vyžití, které na návštěvníky čeká. Chybět nebudou zajímavé workshopy, náborové programy pro děti nebo soutěže pro celé rodiny. Právě pro ně je lipenský rodinný areál nejlepším místem na aktivní prázdninový program.

Lipno Sport fest bude nejdelší v historiiLipno Sport fest bude nejdelší v historiiZdroj: Deník/ Kamil Jáša

Jubilejní 10. ročník odstartuje Národní pohár dračích lodí, ve kterém změří síly jak ostřílení sportovci, tak veslaři amatéři i úplní začátečníci. „Největší výhodou celé akce je, že si na jednom místě zasportují jak vrcholoví, tak amatérští sportovci. Chlapci sportují s děvčaty, děti s dospělými, a navíc vše probíhá v nádherném prostředí lipenské přehrady a šumavského lesa,“ těší Katku Neumanovou, která bude i letos spoluorganizátorkou a aktivní účastnicí celé akce. „Já osobně už se nemůžu dočkat všech mých kamarádů sportovců, se kterými se na Lipně pravidelně potkávám. Dlouho jsme navíc sportovat nemohli, zažívali jsme těžké časy, a proto nás všechny moc těší, že této skvělé sportovní akci zůstali věrni nejen naši olympionici, ale taky partneři.“

Nabitý bude sportovní program od prvního dne. Třeba hned ten úvodní nabídne mj. testování elektrokol, štafetový závod v běhu a vernisáž výstavy „Voda a civilizace“. Kdyby snad někomu v průběhu festivalu docházela energie, baterky pomůže dobít na třech ČEZ Energy festech v termínech 14. 8., 20. a 27. 8., na kterých vystoupí mimo jiné Mig 21, David Koller a skupina Tata Bojs. "Přesný program tří ČEZ Energy festů upřesníme do konce června, ale bude se skutečně na co těšit," vzkazuje nejen Jihočechům Kateřina Neumannová.

"Pevně věříme, že léto bude bez omezení, že si užijeme festival už bez roušek," doplnil za pořadatele Martin Dvořák.

Vstup na koncerty bude opět, jak je naším zvykem zdrarma, stejně jako sportovní program festivalu.

Memoriál Antonína Hynka
Hynkův memoriál se hraje už 65 let. Slavia je "u Maláku" doma

Ani letos nebudou na Lipně chybět proškolení instruktoři, kteří dohlédnou nejen na svých workshopech na správnou techniku a bezpečí. Jubilejní 10. ročník si opět nenechá ujít ani řada profesionálních sportovců a olympioniků, kteří ale na Lipno nepřijdou jen rozdávat úsměvy a podpisy. Sami navléknout trikot a předvedou svůj talent.

Cyklistickou legendu a nejúspěšnějšího českého paralympionika vůbec, Jiřího Ježka, potkáte na Lipno sport festu už poněkolikáté a opět s ním můžete vyrazit na projížďku. Následující den se pak zúčastní programu ČEZ Oranžového kola. „Letos se na Lipno opravdu těším. Sportovní akce takového typu mi v poslední době moc chyběly. Na Lipno festu mě baví to, že si na něm skvěle zasportují všechny věkové i výkonnostní kategorie včetně handicapovaných. 20. srpna je navíc na programu Den s handicapem, který je úžasnou přehlídkou talentu, odhodlání a nekonečné vůle,“ nechal se slyšet Ježek.

Hokejové hvězdy se sešly v Bláha aréně, dorazili i Františkovští
Za Motor nastříleli tisíce gólů. Vítejte v Bláha aréně

Sportovně i společensky náročný program bude vyžadovat velkou spoustu energie. Na ČEZ Oranžovém kole potom můžete naopak svým šlapáním a energií podpořit neziskové organizace, které se věnují zejména práci s handicapovanými.

„S Vltavou a lipenskou nádrží jsme výrobně přímo spjati a dlouhodobě razíme zásadu, že pomáháme tam, kde působíme. Sport, kultura a podpora cestovního ruchu patří mezi naše regionální priority. To jsou hlavní důvody, proč se již několikátým rokem na akci Lipno sport fest jako generální partner podílíme,” říká za Skupinu ČEZ Petr Šuleř.

Program festivalu připravil a představil i lišák Fox, který pod Lipnem v rámci festivalu určitě nebude chybět.