Jihočeský kraj  bude v průběhu prázdnin několikrát centrem sportovního a kulturního dění.  Na horké a pestré léto se mohou těšit třeba v Loučovicích.
Loučovické slavnosti 2012 nabízejí velmi bohatý program, který přiláká pozornost návštěvníků z blízkého, ale i širokého okolí.
Na konci prázdnin se na jihu Čech vodáci poperou v bouřících  vltavských peřejích dokonce o evropské medaile na atraktivním ME v raftingu. Trať pod Čertovou stěnou patří k nejobtížnějším na světě. „Je těžká, ale krásná," shodují se vodáci napříč kategoriemi. V Čertových proudech se bude závodit 27.8. -2.9.
Už  tento pátek (6.8.) odstartuje přímo v Loučovicích cyklistický závod, který profilem a zvolenými trasami nabídne divákům atraktivní chvíle. Cyklisté se ale pořádně zapotí. II. ročník  silničního etapového závodu O pohár  hotelu Kilián Loučovice okoření účast zahraničních závodníků.
„V loňském ročníku, který byl první, startovalo šestašedesát cyklistů," připomíná ředitelka etapového závodu Marie Kočová číslo, ze kterého chce vycházet i letos.
Boj v sedlech bicyklů v kouzelném okolí Loučovic je v rámci JAL je naplánován na tři dny, generálním sponzorem je hotel Kilián. „Právě před hotelem bude start jednotlivých etap, připraveno je veškeré zázemí pro cyklisty, o ty bude výborně postaráno také v Lesovně na Svatém Tomáši, včetně výborné kuchyně a občerstvení," doplňuje za organizátory cyklistického závodu Karel Juráň.

Program mezinárodního cyklistického závodu O pohár hotelu Kilián Loučovice  má na první pohled atraktivní, ale náročný program. Páteční etapa odstartuje ve 14.30. Povede z Loučovic přes Lipno, Frymburk, Světlík, Suš, Zátoň, V. Brod do Loučovic a na Svatý Tomáš. „Cyklisté ujedou sedmdesát kilometrů," informuje ředitelka závodu Marie Kočová.
Sobotu zahájí závodníci dopoledne v 9.30 rovinatou časovkou (20 km). „Start znovu bude před hotelem Kilián, pojede se po břehu Lipna do Přední Výtoně a zpátky."
Na odpoledne bude nachystána Královská etapa. „Cyklisté vyrazí ve tři odpoledne na česko – rakouskou etapu," informuje Marie Kočová.
„Z Loučovic pojede peloton do Přední Výtoně, Guglwaldu, Haslachu, Baureithu, Kyselova a objeví se po 55 kilometrech tvrdé práce v cíli na Svatém Tomáši."
Čtvrtá etapa se pojede v neděli. „Připravili jsme časovku  jednotlivců z Loučovic na Svatý Tomáš, poslední etapa bude měřit šestnáct kilometrů."
Favoritů bude ve startovním poli několik, organizátoři počítají i s účastí rakouských cyklistů. „V pelotonu by se měl objevit Petr Cirkl,"  zmínil Karel Juráň na jihu Čech populárního závodníka.
Za sponzory a organizátory vysvětlil motto sportovní akce, ale i dalších součástí Loučovických slavností 2012,  Zdeněk Zbytek: „V okolí Loučovic je nádherně, chceme v této oblasti podpořit turistický ruch." Nejbližší akcí bude 20.7. rockový Open Air Rock festival Čertovy proudy.