Ktišský rybník a jejho okolí bylo dějištěm závěrečného závodu triatlonového XTERRA Czech 2022. O prvenství si to rozdalo nejlepších 25 mužů ze sobotního evropského šampionátu a závodu Světového poháru.

Stovky diváků obsypaly celou trať Short tracku (2x0,2 km plavání -  4x1,9 km na biku - 2x1,2 km běhu) a drtivá většina z nich hnala do boje s největší světovou konkurencí nejlepšího českého terénního triatlonistu Lukáše Kočaře (4. v sobotním závodě). Výčet velkých soupeřů však byl neskutečný. O prvenství usiloval čtyřnásobný vítěz XTERRA Czech v Prachaticích Francouz Arthur Serrieres (1.), fenomenální Španěl Ruben Ruzafa (3.), několikanásobný Mistr světa, či vítěz minulého Short tracku v Prachaticích Arthur Forissier či jeho bratr Felix (2.). Do pořadí na stupních vítězů mohla promluvit i řada dalších triatlonistů.

Zdroj: Deník/Vladimír Klíma

Po plavecké části vybíhal z vody Lukáš Kočař na pátém místě, jeho největší soupeři byli ještě o deset a více sekund za ním. Důležité pro českého lídra bylo, dostat se co nejdříve na čelo závodu na biku. To se mu podařilo v depu při průjezdu mezi prvním a druhým kolem na bikové části. Pak začal svůj náskok na soupeře navyšovat až na půl minuty. Největší soupeři Ruzafa a Serrieres však měli ztrátu ještě větší.

Postupně se za nejlepším českým závodníkem vytvořila dvojička, ve které byli Francouz Maxim Chané (6.) a Dán Jens Emil Sloth Nielsen (19.). Lukáš Kočař však měl v zádech skvělé fanoušky, kteří ho povzbuzovali po celé běžecké části. Do cíle dorazil s náskokem, kdy si mohl dovolit poděkovat fanouškům v cílové rovince a oslavit s nimi prvenství. V souboji o druhé místo nakonec Chané porazil Slotha Nielsena o pár metrů.